Od ekonomskog državljanstva na računima 97 miliona eura

Preko programa ekonomskog državljanstva, do sada je u budžet Crne Gore kroz takse uplaćeno 29.000.000 eura, pokazuju podaci Agencije za investicije dostavljeni “Dan”-u.

Takođe, na račun za manje razvijene opštine do sada su uplaćena 22.000.000 eura, i taj novac do sada nije trošen, a gotovo dva puta veći je iznos na ESCROW računu, odnosno računu za aplikacije koje su u proceduri.

Kako ističe direktor Agencije Mladen Grgić, ako se uzme u obzir finansijski pokazatelji, te da su investicioni projekti do sada prihodovali nešto više od 46 miliona eura, možemo biti zadovoljni.

-Ipak, čini se da smo uz bolju administrativnu pripremljenost i više konzistentnosti prilikom primjene odluke, mogli ostvariti i bolje rezultate. U pripremi analize sredinom prošle godine, Agencija je smatrala da program treba produžiti za period tokom kojeg je stagnirao, zbog kašnjenja u izdavanju licenci, nemogućnosti dobijanja državljanstva za djecu mlađu od 18 godina i interupciju nastalu kovidom. Zbog pomenutih problema i slabe promocije, vladalo je slabo interesovanje za program, što je moglo dovesti do obustave investicionih projekata na sjeveru, istakao je Grgić.

On navodi i da su upoznati sa negativnim stavom EU, zbog čega je Vlada i najavila da neće nastavljati program nakon 31. decembra 2022. godine.

-Iako razumijemo zabrinutostEU institucija, treba napomenuti da Vlada nije dobila nijednu konkretnu zamjerku koja se tiče dobitnika ekonomskh pasoša, što govori da se radi o izuzetno kontrolisanom procesu. Nakon krize izazvane ratom u Ukrajini, uvedene su dodatne mjere, a s obizrom na broj aplikacija, vjerujemo da se završetkom projekta, neće ugroziti investicioni ciklus započet na sjeveru, dok će prikupljena sredstva biti dovoljna za unapređenje infrastrukture, navodi Grgić.

Ukupno su primljena 753 zahtjeva, odnosno 2.434 sa članovima porodica.

-Do sada je odobreno 447. Među primljenim, najbrojniji su državljani Rusije njih 1.211, Kine 257, Libana 81, Ukrajine 54, SAD-a 151, Južnoafričke Republike 114, Saudijske Arabije 57, Indije 56, dok među aplikantima ima i državljana Australije, UAE, Japana, Kazahstana, Meksika, Filipina, Kanade, Poljske, Turske... kazao je Grgić.

(Opširnije u današnjem Danu)

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.