Najveći rast cijena nafte u posljednjih šest nedjelja

Dodajte komentar

Nafta je zabilježila najveći dobitak u posljednjih šest sedmica, a na taj rezultat uticale su ranije najave o mogućem smanjenju proizvodnje nafte u okviru OPEC+ grupe.

West Texas Intermediate (WTI) drži se na 97 dolara po barelu nakon što je skočio za 4,2 odsto na otvaranju sedmične sesije usljed zabrinutosti zbog potencijalnih prekida snabdijevanja u Libiji i bikovskih izgleda na energetskom tržištu od strane Goldman Sachs Group. Uprkos sukobima u Libiji, državna naftna kompanija prijavila je proizvodnju od oko 1,2 miliona barela dnevno u ponedjeljak.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici sastaju se 5. septembra nakon upozorenja vodeće članice Saudijske Arabije da je sporazum o smanjenju proizvodnje moguć jer, po mišljenju Rijada, naftne budućnosti ne odražavaju osnove. Druge države u alijansi dale su znak podrške.

Skok cijene nafte u ponedjeljak izazvan je zabrinutošću da će globalno usporavanje i stroža monetarna politika uticati na potrošnju energije. Evropa je i dalje zahvaćena energetskom krizom dok Rusija guši isporuke gasa, a Evropska unija pooštrava mjere protiv Moskve. Izvršni direktor Shella Ben van Beurden upozorio je u ponedjeljak da kriza može trajati više od jedne zime, prenio je Bloomberg Adria.

“Kombinacija novih rizika u snabdijevanju iz Libije, zajedno sa neizvjesnošću oko predstojećeg sastanka OPEC+, dala je podsticaj”, rekao je Voren Paterson, šef robne strategije ING. “Međutim, u osnovi je tržište u ugodnijem stanju, a u odsustvu velikog poremećaja u snabdijevanju ili intervencije OPEC+, teško je vidjeti značajan rast u kratkom roku.”

WTI za oktobarsku isporuku pao je za tri centa na 96,98 dolara po barelu na njujorškoj berzi u 07.01 ujutru u Londonu.

Brent za oktobarsko poravnanje oslabio je 0,5 odsto na 104,58 dolara po barelu na berzi ICE Futures Europe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *