Rezultati njemačkih kompanija razočarali investitore

Dodajte komentar

Kraj ljeta obično je vrijeme analize poslovnih rezultata kompanija. Investitori ove sezone mogu biti tek polovično zadovoljni, kad govorimo o najvažnijim zapadnim ekonomijama.

Sezona objave poslovnih izvještaja za drugi kvartal u SAD-u i Njemačkoj je iza nas. Ona je prišla pozitivno i iznad očekivanja u SAD-u, gdje su firme uključene u indeks S&P500 zabilježile rast prodaje od 14 odsto i dobit od 7 odsto. U njemačkoj privredi drugo tromjesečje bilo je lošije zbog rata u Ukrajini. Dok su prihodi firmi uključenih u njemački DAX indeks porasli za 11 odsto, njihova dobit smanjena je za 11 odsto.

Visok rast cijena u njemačkoj industriji smanjuje marže u Njemačkoj, a uskoro bi se moglo dogoditi da na račun visokog rasta potrošačkih cijena počnu padati prihodi njemačkih kompanija. Maloprodaja u Njemačkoj već je u julu pala za 9,8 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Cijene kod njemačkih proizvođača ovog jula više su za 37 odsto nego lani. Tako visok rast troškova ne može se prenijeti, pogotovo ne u tako kratkom roku, na domaćinstva ili državu. Kao rezultat toga, ne čudi da je inflacija potrošačkih cijena u Njemačkoj na 7,5 odsto, dok se korporativne marže smanjuju.

Ekonomska situacija u SAD-u za sada je mnogo bolja, jer je nezaposlenost izuzetno niska i iznosi 3,5 odsto, a potrošnja domaćinstava u SAD-u još nije stvarno smanjena. Dakle, u prosjeku na američkom tržištu dionica za treće tromjesečje možemo očekivati dobro poslovanje velikih kompanija koje se kotiraju na berzi.

Za eurozonu izvjesna je recesija, pokazao je PMI indeks privatnog sektora.

Raspoloženje u njemačkoj ekonomiji pogoršalo se u avgustu, treći mjesec zaredom, kliznuvši na najniži nivo u nešto više od dvije godine, pokazalo je u četvrtak istraživanje instituta Ifo. Njihov indeks poslovne klime pao je u avgustu za 0,2 boda u odnosu na jul, na 88,5 bodova, najniži nivo od juna 2020.

„Raspoloženje u njemačkoj privredi je loše”, zaključio je predsjednik Ifoa Clemens Fuest, istaknuvši visoku neizvjesnost među kompanijama.

Očekuje se da će njemačka ekonomija pasti u trećem tromjesečju, zaključio je Fuest.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *