Otkrijte kolika je vaša finansijska pismenost

Dodajte komentar

Da li znate kako da raspolažete novcem?

Da biste saznali koliko ste finansijski pismeni dovoljno je odgovoriti na tri jednostavna pitanja.

Ukoliko na njih odgovorite tačno – naći ćete se u manjini.

1. Pretpostavimo da imate 100 eura na štednom računu i kamatnu stopu od 2% godišnje. Koliko ćete imate novca na štednom računu za 5 godina?

a) više od 102 eura
b) tačno 102 eura
c) manje od 102 eura
d) ne znam

2. Zamislite da je kamatna stopa na štednom računu 1%, a inflacija 2% godišnje. Koliko bi za godinu dana taj novac vrijedio u odnosu na prethodno stanje?

a) više
b) potpuno isto
c) manje nego danas
d) ne znam

3. Smatrate li tačnom sljedeću tvrdnju: Kupovina akcija jedne kompanije pruža sigurniji povraćaj novca nego investicioni fond?

a) tačno
b) netačno
c) ne znam

Kada je riječ o rezultatima testa, u mladoj kapitalističkoj Rusiji čak 96% ispitanika nije tačno odgovorilo na sva tri pitanja. Među nacijama su najuspješniji bili Njemci gdje je čak 53% ispitanika dalo sva tri tačna odgovora i Švajcarci sa 50% uspješnosti.

Među onima koji, po ovom testu, ne raspolažu dobro novcem, prednjače Šveđani sa 79%, potom Italijani 75%, Japanci s 73% i Francuzi sa 69% ispitanika koji ne znaju da tačno odgovore na ova pitanja.

Rezultati ne otkrivaju samo zapanjujući nivo finansijske nepismenosti širom svijeta, već i snažnu ulogu uticaj porodice na finansijsku pismenost. Zanimljivo je da na nju više utiču majke, pa su znatno pismenija djeca čije su majke završile fakultet.

Izvor: Poslovni dnevnik

 

Inače, tačni odgovori su – 1: A, 2: C i 3: B.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *