Vodeni terminal čist promašaj

Privremeni objekat tzv. vodenog terminala Aerodroma Tivat koji je JP Morsko dobro napravilo mimo važeće zakonske procedure, na osnovu odluke Vlade iz maja mjeseca,pokazao se kao potpuni promašaj.

Pompezno najavljivan kao spasonosno rješenje koje će uticati na smanjenje gužvi u drumskom transferu putnika koji avionima dolaze i odlaze sa tivatskog aerodroma, privremeni vodeni terminal je u proteklih oko mjesec i po od kada je zvanično otvoren, opslužio ukupno tek desetak putnika.

Iz Aerodroma Crne Gore (ACG) nisu mogli da odgovore na pitanje “Vijesti koliko je avio-putnika trensferisano preko vodenog terminala Aerodroma Tivat od njegovog otvaranja sredinom jula do danas,tvrdeći da to nije u njihovoj nadležnosti.

Za broj putnika vodenog terminala, ljubazno Vas molimo da se obratite nadležnima. Podsjećamo, ACG su sa kolegama usaglasili procedure prihvata i transfera putnika od terminala 2 do vodenog terminala. Nakon izlaska iz terminalne zgrade, putnici se usmjeravaju do terminala 2, gdje ih čeka hotelsko vozilo koje ih prevozi do vodenog terminala. Na taj način vozila sa putnicima ne izlaze na magistralni put Budva-Tivat. ACG su postavili rampu ispred terminala 2 i na taj način smo regulisali ulazak/izlazak vozila, rekli su “Vijestima iz menadžmenta državnog aerodromskog preduzeća.

Iz ACG tako tvrde sada, iako su 12. jula iz te kompanije saopštili da su “samo nedjelju dana od obilaska lokacije budućeg vodenog terminala u okviru Aerodroma Tivat, a u cilju unapređenja turističke ponude i razvoja multimodalnog modela saobraćaja, Aerodromi Crne Gore zaključili protokole o transferu putnika sa šest kompanija, što znači da će njihovi gosti imati mogućnost da od aerodroma do hotela i nazad, putuju brodom.

“Kompanije sa kojima je potpisan protokol su: Adriatic Marinas doo Tivat, One & Only resort Herceg Novi, Mamula hotel operating company doo Tivat, Portonovi resort Herceg Novi, Jadran doo Hotel “Heritage Grand Perast i Hotelski resorts Luštica Devealopment AD Tivat. Ovim protokolom su definisani organizacija prihvata i prevoza putnika, međusobne obaveze i ovlašćenja, predmet saradnje, relacija prevoza i druga pitanja od značaja za realizaciju ovog protokola, saopštio je 12. jula menadžment ACG koji danas uprkos tome,tvrdi da nisu upoznati sa brojem putnika koji su u proteklih mjesec i po prošli preko vodenog terminala.

Iz Morskog dobra koje bi trebalo da upravlja ovim privremenim objektom koji je napravljen sredstvima tog državnog preduzeća, Vijesti nisu dobile nikakav odgovor na pitanja o prometu i rezultatima rada vodenog terminala. Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, tek desetak putnika prošlo je preko ovog objekta u koji je Morsko dobro uložilo nekoliko desetina hiljada eura i koji funkcioniše uprkos tome što prema mišljenju Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (ACV), takav objekat ne bi smio da bude na tom mjestu.

Iz Morskog dobra nisu odgovorili ni ko je zvanični operater novouspostavljenog privremenog objekta na lokaciji Blato,u blizini praga piste 14/32 aerodroma Tivat. Na informacionoj tabli koja je postavljena na vodenom terminalu piše samo da je to “pristanište privezište Mrčevac-Kukoljina bez napomene ko je njegov zvanični i korisnik-upravljač. Prema onome što se ranije čulo iz te firme, Morsko dobro je trebalo da upravlja i gazduje tim objektom u koji je ta firma, mimo na Vladi usvojenog svog Programu korišćenja sredstava tog JP za 2022, uložila nekoliko desetina hiljada eura.

Sve to rađeno je u zoni koja po vazduholovnim propsiima, mora biti slobođena od objekata jer pripada najosjetljivijem području prilazne površine za prag 14 poletno sletne staze, odnosno odletne površine sa praga 32 poletno sletne staze Aerodroma Tivat. Na kraju je ovakvim neozbiljnim pristupom Vlade i Morskog dobra napravljen privremeni objekat od navodnog velikog značaja za crnogorski turizam koji pruža karikaturalnu sliku jer se nalazi odmah iza znaka koji ukazuje da je taj prostor opasna zona od tzv. jet blasta (udara izduva mlaznih motora aviona koji polijeću sa piste 14).

Na sva ova ograničenja i potencijalne rizike za sigurnost izvođenja vazduhoplovnih operacija na aerodromu Tivat, odnosno za korisnike vodenog terminal u jet blast zoni, Vladu i Morsko dobro je na vrijeme upozoravala Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (ACV) koja je Zakonom o vazdušnom saobraćaju, prepoznata kao regulatorno tijelo u oblasti vazdušnog saobraćaja, odnosno vrhovna vazduhoplovna vlast bez čijeg amina se ne može raditi ništa što ima uticaj na sigurnost, odnosno bezbjednost izvođenja vazduhoplovnih operacija u državi.

U skladu sa svojim ovlašćenjima, a na osnovu detaljne stručne analize, mišljenja smo da bilo kakva izgradnja ili aktivnosti u neposrednoj blizini operativnih površina, bilo kog aerodroma, moraju biti smanjene na minimum, kako bi se prioritet dao sigurnom obavljanju operacija vazduhoplova, posebno u uslovima vanrednih procedura, kako ne bi došlo do ugrožavanja sigurnosti putnika, vazduhoplova i opreme. S obzirom na to da se djelovi infrastrukture vodnog terminala planiraju izgraditi u zoni zaštitnih površina Aerodroma Tivat (čime će se povećati prisustvo putnika, vozila i prateće opreme), smatramo da navedeno može imati negativnog uticaja na vazdušni saobraćaj, kao i na korisnike vodenog terminala na Aerodromu Tivat i u tom kontekstu neophodno je implementirati zaštitne mjere, kako nova infrastruktura ne bi uticala na sigurnost obavljanja vazdušnih operacija i bezbjednost putnika koji koriste vodni terminal, rekli su “Vijestima u ACV iz napomenu da nisu dali formalnu saglasnost za gradnju i rad ovakvog privremenog objekta.

Agencija je već ranije propisala da ovdje ne mogu pristati plovila čija je visina veća od tri metra iznad površine mora.budući da se lokacija nalazi unutar najuže kontakt zone praga piste 14 aerodroma Tivat i “probija njene tzv. horizontalne prelazne ravni.Morsko dobro je to ograničenje već narušilo sadnjom više sadnica drveća koje su već sada visoke preko tri metra u odnosu na nivo mora, a nalaze se još i bliže pragu piste 14 nego što je to slučaj sa priveznim pontonom na koji mogu pristati plovila niža od tog limita. Građevinski radovi na čišćenju i uređenju prostora na katastarkoj parceli 1261/2 KO Mrčevac koje finansira Morsko dobro, počeli su bez da je ta firma dobila potrebne i tražene urbanističko-tehničke uslove niti od Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Tivat, niti od resornog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, s obzirom na to da se ta lokacija nalazi u zahvatu važeće Državne studije lokacije “Aerodrom Tivat.

Zasadili sadnice koje su se zbog nebrige osušile

U međuvremenu su izgrađeni parkiralište, okretnica za automobile, sanitarni čvor, postavljen urbani mobilijar, manji metalni kiosk u kome bi po svoj prilici, trebalo da budu radnici koji vode vodeni terminal, a u kojem još nema nikoga, te hortikulturno uređen prostor sadnjom novog ukrasnog bilja i drveća. Međutim, zbog očite nebrige onoga ko upravlja terminalom, više od pola tih sadnica se u međuvremenu osušilo jer izgleda da niko ne vodi računa o tom privremenom obkjektu, iako su ga prije skoro dva mjeseca, triujumfalno obilazili i kao veliki pomak za crnogorski turizam hvalili premijer Dritan Abazović (URA) potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović (BS), ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović (URA) i ministrar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović (URA). U društvu premijera i ministara tada su bili i čelnici Morskog dobra Mladen Mikijelj i Blažo Rađenović, te članovi Borda direktora ACG Nebojša Đoković i Eldin Dobardžić.

Kako je tada rečeno, Morsko dobro i ACG zajedno će upravljati pristaništem sa kojeg će putnike moći da preuzmu samo brodari koji su se već javili na oglas Morskog dobra. Za dovoženje putnika od terminalne zgrade aerodroma do pristaništa u Kukoljini, kako se tada čulo, koristiće se interna drumska saobraćajnica aerodroma koju su ranije koristili taksisti za pristup terminalu. Samo za isplatu dosadašnjeg korisnika ove privremene lokacije, tivatske firme Newtech LTD, i kupovinu njegove opreme koju je ta firma već bila instalirala na ovom mjestu, Morsko dobro je u skladu sa zaključkom Vlade sa kraja maja ove godine, uložilo 24.360 eura. Na to su se nastavila druga ulaganja te firme vrijedna na desetine hiljada eura u betoniranje platoa do pristaništa, postavljanje elektroenergetske inftastrukture, gradnju sanitarnog čvora, parkinga i okretnice, kao i hortikulturno uređenje i postavjanje urbanog mobilijara.

Izvor: Vijesti

Check Also

Prof. dr Maurizio Dallocchio, Univerzitet Bocconi: Investitori mogu diverzifikovati svoj portfolio ulaganjima u CG

„Investitori koji razmišljaju o diverzifikaciji svog portfolija mogu naći dobro poslovno okruženje u Crnoj Gori. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.