Uskoro će se od vjetrenjača praviti gumeni bomboni!

Vijest da će krakovi naredne generacije vjetrenjača moći u potpunosti da se recikliraju je svakako dobra, ali slijedi je još bolja – da će od njih moći da se prave gumeni medvedići za jelo.

Vjetar je jedan od popularnih obnovljivih izvora zato što omogućava da se na održiv način proizvodi velika količina električne energije sa malim uticajem na životnu sredinu. Ipak, ma koliko bili hvaljeni u medijima, treba imati u vidu da nisu ni vjetroparkovi potpuno neškodljivi. Krakovi vjetrenjača koje proizvode struju su izuzetno veliki – mogu biti dugački i kao pola fudbalskog terena – a proizvode se od fiberglasa koji u svom sastavu ima i plastiku. Iz tog razloga nije lako naći rješenje za ekološko odlaganje ovih krakova po završetku njihove upotrebe. Zato se sve više velikih kompanija i naučnih institucija trudi da pronađe način za njihovu reciklažu.

U tome su uspjeli istraživači sa Državnog univerziteta u Mičigenu. Oni su kreirali kompozitnu smolu za pravljenje krakova vetrenjača kombinovanjem staklenih vlakana sa polimerima biljnog i sintetičkog porijekla. Kada krakovima proizvedenim od ove smole istekne rok trajanja oni se mogu usitniti i reciklirati. Od njih se tada mogu proizvesti novi krakovi za turbine ali i drugi proizvodi, pa čak i oni jestivi.

Kako piše Gardijan, na taj način se dobija smola koja posle prečišćavanja može da se stavlja u sportska pića i slatkiše poput gumenih medvedića. Autori ovog izuma kažu da je ovaj sastojak bezbjedan i da se atom ugljenika dobijen iz biljke poput kukuruza ne razlikuje od onog koji potiče iz fosilnog goriva.

Check Also

Apple sljedeće godine predstavlja najskuplji iPhone do sada

Apple istražuje mogućnost lansiranja još skupljeg iPhone ‘Ultra’ telefona, koji bi bio napredniji od modela …

Leave a Reply

Your email address will not be published.