Obezbijeđena sredstva za idejne projekte dvije dionice auto-puta

Za izradu idejnih projekata dvije dionice auto-puta, Mateševo-Andrijevica i Smokovac-Farmaci, obezbijeđena su bespovratna sredstva, izjavio je za RTCG izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić.

On je najavio da se završetak tog posla očekuje do kraja godine, nakon čega će biti uraćeni i glavni projekti.

“Uporedo sa izradom idejnog projekta, u toku je podnošenje aplikacije za obezbjeđenje bespovratnih sredstava za izradu glavnih projekata i pripremu tenderske dokumentacije za naredne dionice auto-puta kako bi se stvorili uslovi da se izvrši izbor izvođača i početak radova 2024. godine”, rekao je Ljiljanić.

Kako je naveo, postoji spremnost da se kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan obezbijedi grant u iznosu od 40 odsto vrijednosti radova dok bi preostali dio sredstava država obezbijedila iz kredita odnosno drugih izvora finansiranja.

On nije želio da licitira ko bi mogao da bude izvođač radova, bez obzira na to što i dosadašnji izvođač prve dionice – kineska kompanija CRBC pokazuje interesovanje.

“Nakon javnog poziva biće jasnije ko su potencijalnin izvođači”, kazao je Ljiljanić.

Najavljuje za kraj septembra početak rekonstrukcije osam kilometara puta od Mateševa do Kolašina.

Osvrnuo se i na dosadašnje finansijske efekte prve dionice auto-puta.

“Od početka naplate putarine 21. jula do 15. avgusta prošlo je preko 293.000 uglavnom putničkih vozila, što čini prosjek od 11.000 vozila dnevno. Za to vrijeme naplaćeno je više od 1,042 miliona eura”, dodao je on.

Tehničkih nedostataka nema na prvoj dionici, kategoričan je izvršni direktor Monteputa. Napominje da je nabavljena neophodna oprema za održavanje prve dionice i na niskim temperaturama do 25 stepeni ispod nule.

Izvor: RTCG

Check Also

Svjetske berze u zelenom, sve što slijedi zavisi od trenda inflacije

Na globalnim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle zahvaljujući nadi investitora da će uskoro …

Leave a Reply

Your email address will not be published.