Azmont Investments traži građevinsku dozvolu za helidrom u Portonovom

Dodajte komentar

Hercegnovska kompanija Azmont Investments uputila je Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za gradnju helidroma u sklopu luke nautičkog turizma, odnosno marine u okviru turističkog naselja Portonovi.

U Crnoj Gori helidrome imaju i turističko naselje Porto Montenegro u Tivtu sa ICAO oznakom LYTP i hotel ,,Splendid“ u Becicima sa ICAO oznakom LYBS.

Pored ova dva helidroma, i svaki aerodrom je istovremeno i helidrom, tako da helikopteri mogu da slijeću i u Podgorici na civilnom i vojnom aerodromu, kao i na aerodromima u Tivtu, Beranama i Nikšiću.

Kompanija Azmont Investments gazduje turističkim naseljem Portonovi u okviru koje se nalazi i marina. Osnivač hercegnovske kompanije je azerbejdžanska firma Azerbaijan Global Investments Limited Liability Company.

Portonovi marina, u okviru koje je planiran helidrom, ima kapacitet od 238 vezova za prijem jahti i superjahti dužine do 120 metara. Portonovi naselje se prostire na 26 hektara, sa 1,8 km obale. Sastavni dio ovog tursitičkog naselja, koje se nalazi u Kumboru, na prostoru nekadašnje vojne kasarne čini oko 200 rezidencija dostupnih za kupovinu, kao i deset privatnih vila koje nose pečat brenda One&Only.

U okviru naselja je i 50 rezidencija koje su dostupne za iznajmljivanje tokom cijele godine. Apartmani su smješteni u blizini plažnog bara, brojnih restorana, koktel barova, preko 20 privatnih bazena, butik radnji, dvije umjetničke galerije, banke i vrtića.

Portonovi je vrata posjetiocima otvorio 2019. godine i to je jedna od najvećih stranih direktnih investicija u Crnoj Gori.

Kompanija Azmont Investments je u Crnoj Gori od 2012. godine. A lani je iz kompanije saopšteno da su uložili tri puta više nego što je prvobitno ugovoreno i planirano.

Shodno ugovoru o dugoročnom zakupu, obavezna investicija za period od četiri godine iznosila je 52 miliona eura, odnosno 258 miliona eura ulaganja u roku od osam godina. Iz kompanije su prošle godine saopštili da su u gradnju tog turističkog naselja uložili oko 800 miliona eura.

Glavni izvođač radova je italijanska kompanija Impressa Pizzarotti. Generalni direktor rizorta Portonovi Stevan Milić je lani Pobjedi saopštio da je pri gradnji Portonovog ukupno ugovoreno i isplaćeno 468 miliona eura kompanijama iz Crne Gore, što kroz direktne ugovore sa Azmont Investments, što preko glavnog izvođača radova Impressa Pizzarotti.

Osim radova na objektima Iz kompanije je lani saopšteno da je od ukupnih investicija, 11 odsto uloženo u infrastrukturu projekta koja predstavlja dugoročno ulaganje u opštinu i za građane Herceg Novog.

Komunalne takse koje su direktno plaćene Opštini Herceg Novi za izgradnju stambenih zgrada u ovom turističkom naselju iznosile su 6,5 miliona eura.

Od 1. maja prošle godine u okviru ovog naselja počeo je da radi prvi One&Only rizort u Evropi. Specificnost ovog rizorta je pješčana plaža, predivna gastro ponuda i medicinski SPA centar, koji je jedinstven u regiji.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *