Eni na Kipru otkrio značajno ležište gasa

Dodajte komentar
AGIP F03977

Italijanska energetska kompanija Eni otkrila je važnu i veliku rezervu gasa na oko 160 kilometara od obale Кipra. Kako su kazali, preliminarne procjene ukazuju na približno 2,5 TCF (triliona kubnih stopa) gasa, sa značajnim dodatnim potencijalom koji će biti procijenjen dodatnom istražnom bušotinom.

Bušenjem su došli do velikog gasnog stuba u nizu stijena karbonatnog rezervoara sa dobrim do odličnim svojstvima.

Eni je saopštio da je otkrio važnu rezervu gasa na oko 160 kilometara od obale Kipra, sa bušotinom Kronos-1 u Bloku 6, na dubini vode od 2.287 metara. Kako navode, preliminarne procjene ukazuju na približno 2,5 TCF (triliona kubnih stopa) gasa na mjestu, sa značajnim dodatnim potencijalom koji će biti procijenjen dodatnom istražnom bušotinom.

Bušotina Cronos-1 je četvrta istražna bušotina kompanije Eni Kipar i druga u Bloku 6, nakon otkrića gasa na poziciji Calipso-1 2018. godine. Otkriće Cronos-1 posebno je značajno za snabdijevanje Evrope dodatnim gasom.

Ovo otkriće potvrđuje efikasnost Eni-jeve strategije istraživanja, koja ima za cilj stvaranje vrijednosti kroz poznavanje geoloških basena i primjenu posebnih geofizičkih tehnologija.

Eni je prisutan na Kipru od 2013. godine. Kompanija upravlja blokovima 2, 3, 6, 8 i 9 i ima udio u blokovima 7 i 11, kojima upravlja sa TotalEnergies.

Izvor: Blic

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *