Njemačkoj fali pola miliona radnika: Traže informatičare, fizioterapeute, vozače

Dodajte komentar

Njemačka se suočava s velikim nedostatkom kvalifikovane radne snage, praktično u svim branšama. Najveći problemi su u sektoru socijalnog rada. Udruženja poslodavaca zahtijevaju pojačano doseljavanje radnika, prenosi Deutsche Welle.

Između jula 2021. i jula 2022. u Njemačkoj je na tržištu rada nedostajalo više od pola miliona kvalifikovanih radnika. To je rezultat studije koju je sproveo Institut njemačke privrede (IW) u Kölnu. Ukupno su registrovana 537.923 nepopunjena radna mjesta.

Najviše problema sa zapošljavanjem stručne radne snage u proteklih 12 mjeseci je bilo u sektoru socijalnog rada. Tu je nepopunjeno 20.578 radnih mjesta, što je novi rekord, tvrdi IW. “Radi se o stručnoj radnoj snazi koja nedostaje, na primjer, u socijalnom radu u školama, radu s mladima, djecom i u staračkim domovima ili kod savjetovanja zavisnika. Dakle na svim onim područjima gdje je za rješavanje socijalnih problema potrebna ljudska podrška”, pišu autori studije Helen Hickmann i Filiz Koneberg.

Manjak radnika u mnogim sektorima

Sličan manjak stručne radne snage uočen je i u sektoru u kojem rade edukatori – 20.500 radnih mjesta i dalje je nepopunjeno. “U tom sektoru se radi o rekordnoj vrijednosti”, stoji u studiji IW-a. U staračkim domovima nedostaje 8279 njegovatelja, traže se i 16.974 elektrotehničara, a u sektoru zdravstva, odnosno njege bolesnika, potrebno je još 16.839 radnika.

Stručnu radnu snagu sve je teži pronaći i sanitarnim firmama, odnosno onim preduzećima koja se bave sistemima grijanja ili održavanjem klima-uređaja. Njima nedostaje 14.013 radnika. Njemačke kompanije traže 13.638 informatičara, 12.060 fizioterapeuta, 11.771 tehničara za održavanje motornih vozila te 10.562 profesionalna vozača. Kod vozača IW predviđa dodatno zaoštravanje situacije na tržištu rada, s obzirom na činjenicu “da su zaposleni natprosječno stari i s obzirom na to da nedostaje pomladak”.

Novi zakon o doseljavanju?

Predsjednik udruženja poslodavaca iz metaloprerađivačke industrije Stefan Wolf se zbog nestašice stručne radne snage zalaže za usvajanje novog zakona o doseljavanju. “Potreban nam je zakon o doseljavanju, kakav ima Kanada”, rekao je on za listove medijske grupacije Funke. I dodao: “Doseljenicima se mora osigurati dugoročno pravo ostanka u Njemačkoj.”

U Kanadi su, kaže Wolf, usvajanjem zakona o doseljavanju riješili brojne probleme. A u Njemačkoj zakon o doseljavanju stručne radne snage sadrži brojne komplikacije i prepreke, žali se on: “Onima koji dođu potrebni su osiguranje i doživotna sigurnost. Pretpostavka za to moraju biti kvalifikacije i znanje jezika.”

Aktuelni njemački zakon o doseljavanju stručne radne snage stupio je na snagu 1. aprila 2020. Cilj je olakšati dolazak kvalifikivane radne snage iz trećih zemalja. Kako je pokazala jedna nedavna anketa koju je sprovela Njemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK), 56% preduzeća u Njemačkoj nestašicu stručne radne snage smatra rizikom za vlastito poslovanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *