Radnici zauzeli fabriku i stupili u štrajk glađu, nastavak pregovora 22. avgusta

Dodajte komentar

Pregovori oko preuzimanja nikšićke Željezare između Miodraga Dake Davidovića i predstavnika Tosjali grupe zapali su u ćorsokak, a trebali bi da budu nastavljeni tek 22. avgusta, što je izazvalo revolt kod radnika koji su najavili da počinju štrajk glađu, te da je fabrika zauzeta i da turski investitor više ne može da uđe u nju.

Predstavnik radnika Ivan Vujović istakao je da ako Davidović ne može da preuzme fabriku, to uradi država, ali da se jasno o tome odrede.

“Donijeli smo odluku da počnemo štrajk glađu u krugu fabrike, mi smo zauzeli fabriku i od danas smo mi njeni vlasnici. To znači da turski Tosjali ne može više da uđe u fabriku, a oni koji budu želje l i da pregovaraju o preuzimanju, to će moći da rade samo sa radnicima”, kazao je Vujović.

Vujović je poručio i da su radnici deset godina ćutali, trpjeli i prolazili agoniju i da je sada Tosjali odlučio da radnike pošalje kući od 1. septembra.

“Davidović i država nisu bi l i u stanju da se dogovore šta i kako. Mislim da među radnike treba da dođe Abazović, jer radnici traže da država preuzme upravljanje Željezarom. Ako Davidović nije sposoban za to, nek to uradi država”, kazao je Vujović.

Radnici su juče do 18 časova čekali odgovor Davidovića ili premijera Dritana Abazovića šta će se desiti sa kompanijom, ali odgovora nije bilo.

On je rani je tokom dana poručio i da su radnici umorni od obećanja i d a čekaju konkretne rezultate.

“Vidjeli smo iz medija da je dao izjavu da još uvijek nije uspio da se dogovori sa turskim Tosjalijem i da nastavlja pregovore 22. avgusta. Ono što je vrlo bitno da smo čuli izjavu premijera da sve ono što je Davidović tražio je ispunjeno od strane države. Mi smo doš li u situaci ju da od sedam minuta pređemo na 70 dana. Mi tražimo od Davidovića da se do 18 sati izjasni da li preuzima željezaru i li ne. Mi više nećemo da čekamo. Čekali smo i vjerovali i više nikome ne vjerujemo. Imali smo sastanak u Vladi 30. jula kada je on rekao da u ponedjeljak prodaje svoju firmu, da u utorak počinje razgovore sa Tosjali holdingom, a da u srijedu preuzima fabriku. Danas je 11. avgust, vidimo da nije preuzeo fabriku”, naglasio je Vujović.

Prema njegovim riječima, radnici više nikom ne vjeruju i znaju kako će dalje.

“Više nećemo da čekamo, dovoljno smo čekali. Mi 1.septembra ostajemo bez posla, to nećemo dozvoliti. Ukoliko Davidović nije spreman da preuzme fabriku, pozivamo državu da to uradi. Država je sposobna da ovu fabriku vodi, ovdje ima dovoljno kadra da Željezaru podignu na noge. To su zahtjevi ovih radnika, do 18 sati čekamo, ni minuta više Vladu i Davi dovića, da nam kažu da li fabriku preuzimaju”, poručio je Vujović.

Oprečne izjave Abazovića i Davidovića

Davidović je juče kazao da od nadležnih ministarstava nije dobio odgovore o njegovom zahtjevu da mu se omogući izgradnja solarnih i vjetroelektrana za budući rad Željezare, kao ni za pitanje vode i korištenja kamenoloma. On je kazao Vijestima da su ga predstavnici Tosjali grupe obavijestili kako pregovore u kupovini Željezare mogu nastaviti 22. avgusta, i da je nastavak pregovora nemoguć bez odgovora države na ta pitanja. Suprotno od toga, premijer Abazović je istakao da je država uradila što je do nje, te da ako bude potrebe, nastaviće sa ulogom medijatora u pregovorima.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *