Povjerioci Ukrajine pristali na dvogodišnje zamrzavanje duga

Prekomorski kreditori Ukrajine podržali su zahtjev Kijeva za dvogodišnje zamrzavanje isplate skoro 20 milijardi dolara u međunarodnin obveznicama, pokazuje odgovor na regulatorni podnesak, što će omogućiti da Ukrajina izbjegne neredovnost u otplatama dugovanja.

Skoro šest mjeseci od početka rata u Ukrajini, bez nagovještaja da će mirovni sporazum ili prekid vatre biti uskoro postignuti, povjerioci oko 75 odsto neriješenog, aktivnog dugovanja Ukrajine pristali su na zahtjev Kijeva, prenosi Rojters.

– Ukrajina će uštedjeti skoro 6 milijardi dolara na otplatama što će nam pomoći da održimo makrofinansijsku stabilnost, ojačamo održivost nacionalne ekonomije i poboljšamo moć naše vojske – ukazao je ukrajinski premijer Denis Šmihal u saopštenju.

Stjuart Kalverhaus, glavni ekonomista londonske konsultantske firme Telimer ocijenio je da dvogodišnje zamrzavanje duga ima smisla jer čak i ukoliko bi se rat uskoro završio situacija u Ukrajini se ne bi poboljšala “preko noći”.

– Povjerioci su čak bili iznenađeni što je Ukrajina odlučila da sve do sada bude aktivna sa obveznicama – rekao je Kalverhaus.

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.