Kada je najisplativije uzeti gotovinski kredit?

Dodajte komentar

Sjeli ste sami sa sobom, stavili sve na papir i shvatili da imate mnogo planova koji više ne mogu da čekaju, ali ne i budžet kojim biste ih realizovali. Istina, plata će brzo: dio ćete odvojiti na redovne troškove, ostavićete nešto sa strane, za svaki slučaj, i opet ćete imati osjećaj da vam novac, koji još nije ni legao na račun, klizi iz ruku kao pijesak.

Da ne bude sve tako sivo, pobrinuće se dvije magične riječi: gotovinski kredit. Ipak, kako ste u postojanje čarobnog štapića odavno prestali da vjerujete, znate da riječi nisu dovoljne. Treba preći sa riječi na djela, ali prije nego što se hitro zaputite do najbliže filijale banke, sjednite još jednom i razmislite o nekoliko stvari.

Šta je gotovinski kredit i u kojim situacijama je dobra opcija?

Za razliku od namjenskih, ovo je nenamjenska vrsta kredita. To znači da ćete sredstva moći da koristite po sopstvenom nahođenju. Uprkos tome, informišite se u koje svrhe se najčešće koristi gotovinski kredit i stavite na papir na šta biste ga vi potrošili. Budite svjesni i toga da u nekim situacijama postoje alternative gotovinskom kreditu koje možete ugovoriti unaprijed, a koje će vam biti dostupne baš u trenutku kada vam dodatni novac zatreba.

Na primjer, ako planirate da obnovite garderobu ili kupite sve što vam je potrebno za putovanje, onda će vjerovatno bolji izbor biti kartica na rate. U slučaju da su vam dodatna novčana sredstva potrebna samo povremeno ili želite da budete sigurni da, u slučaju pojave iznenadnih troškova, imate novac koji vam je brzo i lako raspoloživ, razmislite o dozvoljenom minusu.

Ako želite da ostvarite planove koji su vam važni i koje ne želite da odlažete, tu je gotovinski kredit.

Za situacije poput uređivanja doma, kupovine automobila, opreme i tehnike, dodatnog usavršavanja, školovanja djece i stvari o kojima godinama maštate, ali ne uspijevate da uštedite za njih, tu je gotovinski kredit. Izbor je veliki: od onih sa hipotekom ili bez nje, preko gotovinskog kredita sa rokom otplate i do 10 godina, pa sve do kredita sa posebnim uslovima u određenom vremenskom periodu.

Prvo provjerite da li ispunjavate uslove za gotovinski kredit

Važno je obratiti pažnju na iznos kredita i sve dodatne troškove koji ga prate, okvirni iznos mjesečne rate i ukupan iznos koji ćemo odvojiti za kredit. Međutim, da biste sa bankom razgovarali o svim tim stvarima, morate provjeriti da li uopšte ispunjavate uslove za odobravanje kredita.

Danas, kada su sve informacije dostupne u nekoliko klikova na veb-sajtu banke, to je lakše nego ikad. Da stvari budu još lakše, sva procedura za podizanje gotovinskog kredita brža je i jednostavnija nego za bilo koji drugi.

Sredstva treba usmjeriti u prave svrhe kako se tokom perioda otplate ne biste kajali što ste uopšte uzeli kredit.

Dobra priprema je pola posla. Zato, nakon što se uvjerite da ispunjavate uslove, izdvojte vrijeme za prikupljanje, a onda i analizu informacija u vezi sa ponudama gotovinskih kredita. Uvijek imajte na umu savjet da sredstva treba usmjeriti u prave svrhe kako se tokom perioda otplate ne biste kajali što ste uopšte uzeli kredit. Zapamtite, hoćete da ostvarite planove koji su vam važni i koje ne želite da odlažete. Upravo je zbog toga bitno da ne ostavljate sve za posljednji čas, već da procesu pristupite postepeno i temeljno.

Tražiti veći iznos od onoga koji vam je potreban: da ili ne?

Važno je precizirati iznos kredita koji vam je potreban i, ako se opredijelite za gotovinski kredit sa dužim rokom otplate, nastojati da uštedite novac kojim ćete moći pokriti nekoliko mjesečnih rata. Život je nepredvidiv i na ovaj način ćete biti u mogućnosti da redovno izmirujete obaveze po kreditu u slučaju pojave iznenadnih troškova, promjene posla ili drugih okolnosti.

Možda ćete pomisliti da je bolje uzeti kredit u većem iznosu od onoga koji vam je stvarno potreban. Ne žurite sa donošenjem odluke, već razmislite još jednom. Nije rijetkost da se u tom slučaju dio novca potroši sasvim neplanski i da onda morate otplaćivati veći iznos kredita od onoga koji ste prvobitno planirali, i to na duži rok.

U slučaj da dio novca potrošite sasvim neplanski, otplaćivaćete veći iznos kredita od onoga koji ste prvobitno planirali, i to na duži rok.

Da rezimiramo: gotovinski kredit je sjajan kao vjetar u leđa za ostvarivanje ciljeva koje ste zacrtali. Kada postavite dobre temelje istraživanjem i analizom i racionalno donesete odluku, uzimajući u obzir sve savjete o kojima smo danas pričali, situacija će biti pod kontrolom, a vaši snovi ostvareni. U slučaju da vam zatreba podrška, naši kreditni savjetnici su tu za vas.

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *