Funta na najnižem nivou prema euru

Dodajte komentar

Britanska funta pala je na najniži nivo prema euru u poslednje dvije nedelje, pošto su se investitori fokusirali na energetsku krizu koja pogoršava izglede ekonomskog rasta Ujedinjenog Kraljevstva.

Dolar je takođe oslabio prema valuti eurozone, uoči podataka o inflaciji u SAD, koje tržišni akteri s nestrpljenjem iščekuju kako bi naslutili za koliko bi američke Federalne rezerve (FED) mogle da podignu ključnu kamatu na sjednici u septembru.

Prema izvještaju Rojtersa, funta se spustila za 0,1% u odnosu na euro, na 84,66 penija, što je najniži nivo od 26. jula, dok je istovremeno ojačala prema američkoj valuti za 0,17%, na 1,2095 dolara, prenosi sajt Telegraf biznis.

Kurs eura prema dolaru je porastao za 0,28% na 1,02425 dolara.

Prema japanskom jenu, dolar se drži danas na nepromenjenom nivou od 135 jena, dok je prema švajcarskom franku potonuo za 0,5%, na 0,94885 “švajcaraca” za dolar.

Prema medijskim izvještajima, Britanija radi na programu planskih isključenja struje za industriju i domaćinstva tokom zime, kada bi hladno vrijeme moglo da se poklopi sa nestašicom gasa.

Dugovi britanskih potrošača za energiju skočili su na rekordan nivo svih vremena, pri čemu šest miliona domaćinstava duguju u prosjeku po 206 funti (249 dolara) dobavljačima, uoči novog poskupljenja energije u oktobru i ponovo u januaru, pokazalo je jedno istraživanje.

Funta bilježi najlošije rezultate među valutama zemalja G10 ove godine, budući da je izgubila više od 10% vrijednosti u odnosu na američki dolar zbog pomračenih ekonomksih izgleda Velike Britanije.

(Telegraf Biznis)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *