Melinda Gejts rasprodaje svoje bogatstvo

Dodajte komentar

Nakon razvoda prošle godine, Melinda Gejts (Frenč) je iz braka otišla sa akcijama u vrijednosti od najmanje 6,3 milijarde dolara u raznim kompanijama koje joj je prenio bivši suprug Bil Gejts.

Međutim ona je već prodala skoro četvrtinu tog iznosa.

Prema Forbsovom pregledu podnesaka Komisije za hartije od vrijednosti, Frenč Gejts je od decembra 2021. godine prodala zalihe u vrijednosti od oko 1,44 milijarde dolara (prije oporezivanja).

Krajem prošle godine prodala je 3,67 miliona dionica prodavca automobila AutoNation za procijenjenih 429 miliona dolara, ostavljajući joj 4 odsto udjela u kompaniji. Otprilike u isto vrijeme, prodala je i akcije Kanadske nacionalne željeznice u vrijednosti od oko 468 miliona dolara i dionice Coca-Cole FEMSA u vrijednosti od 3,6 miliona dolara. U svojoj posljednjoj prodaji, koja je objavljena u julu, prodala je još 4,63 miliona akcija Kanadske nacionalne željeznice za 538 miliona dolara. Ona sada posjeduje 2,2 odsto željezničke kompanije, u odnosu na 3,3 odsto koliko je imala ranije.

Početkom septembra 2021., nedugo nakon što je Frenč Gejts primila prenos akcija od Bila Gejtsa, vrijedjela je 6,3 milijarde dolara.

Šta sa bogatstvom?

Nejasno je šta će Frenč Gejts uraditi sa gotovinom. Moguće je da dio novca ide u Pivotal, koji sebe opisuje kao „investicije sa velikim uticajem, partnerstva i zagovaranje“.

Ove godine, Pivotal je učestvovao u rundi Serije B vrijednom 53 miliona dolara za Ellevest, platformu za robo-investitore fokusiranu na žene, dodajući ulaganje u kompaniju u 2019. Kompanija je takođe postala ograničeni partner u rizičnim firmama Magnifi Capital i Chingona Ventures.

Frenč Gejts je ponovo potvrdila svoju posvećenost da pokloni većinu svog bogatstva što je obećala i u otvorenom pismu, koje je ažurirala krajem prošle godine.

„Prepoznajem apsurdnost tolikog bogatstva koje je koncentrisano u rukama jedne osobe, i vjerujem da je jedina odgovorna stvar koju treba uraditi sa bogatstvom ove veličine da ga poklanjamo – što je moguće promišljenije i upečatljivije“, napisala je ona.

Bil Gejts, sa svoje strane, takođe udvostručuje poklanjanje svog bogatstva. On je prošlog mjeseca prenio dionice kanadske nacionalne željeznice i proizvođača poljoprivredne opreme Deere & Co u vrijjednosti od skoro 6,5 milijardi dolara Gejts fondaciji. To je dio nove obaveze od 20 milijardi dolara za fondaciju koju je najavio u julu.

Izvor: BIZlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *