Pad indeksa na Wall Streetu

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak indeksi pali, pri čemu tehnološki Nasdaq za više od jedan posto, jer je razočaravajuća prognoza Microna izazvala prodaje dionica proizvođača čipova, a investitiori su na opezu i uoči objave ključnog podatka o srpanjskoj inflaciji u SAD-u.

Dow Jones indeks spustio se u utorak 58,13 bodova ili 0,18 posto, na 32.774 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,42 posto, na 4.122 boda, a Nasdaq 1,19 posto, na 12.493 boda.

Visoka godišnja stopa inflacije, nakon prošlonedjeljne objave iznenađujuće snažnog izvještaja o zaposlenosti, vjerovatno će u kratkom roku spriječiti Fed da uspori ciklus podizanja kamatnih stopa i tako zaustaviti klizanje cijena dionica.

Tržišni učesnici smatraju da su šanse visokih 68,5 posto da Fed podigne po treći put kamatne stope za 0,75 postotnih bodova. Uz očekivanu visoku inflaciju i napregnuto tržište rada, zabrinutost su intenzivirali i najnoviji podaci o snažnom rastu troškova rada u drugom tromjesečju, što suegeriše da će pritisak na rast plata i nadalje podsticati inflaciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *