Tvrde da je policija bila obaviještena o paljenju cigareta i pružala im asistenciju

Dodajte komentar

Uprava prihoda i carina potvrdila je pisanje Pobjede da su 30. juna u nikšićkoj fabrici “Javorak uništene zaplijenjene cigarete, ali tvrdi da to nije sprovedeno tajno, bez znanja Uprave policije i mimo zakonom utvrđenih procedura.

Kako su naveli, u jučerašnjem tekstu Pobjede pod naslovom “Cigarete spaljene bez znanja policije, pred Miloševićevom komisijom” iznijet je “niz neistinitih informacija, koje se vrlo zlonamjerno i maliciozno plasiraju u javnosti i od kojih se pravi ,,priča, a isključivo sa ciljem diskreditacije Uprave prihoda i carina i direktora Rada Miloševića.

Red poteza

“Privredno društvo u čijem vlasništvu su bile uskladištene cigarete (naziv nije naveden radi poštovanja instituta poreske tajne član 16 Zakona o poreskoj administraciji), 22. februara2022. godine, obratilo se Upravi prihoda i carina, područnoj jedinici Carinarnica Bar zahtjevom zauništenje akcizne robe -cigareta (u količini od 1.382 paketa) shodno članu 182 tačka 3 Carinskog zakona”, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina. Pojasnili su da su u zahtjevu naveli da se radi o robi koja je već duži niz godina uskladištena i daje oštećena, te da zbog nemogućnosti da nađu tržište istu ustupaju u korist države radi uništenja pod carinskim nadzorom, pod uslovom da troškovi uništenja i prevoza ne padnu na teret države, već podnosioca zahtjeva.

“S timu vezi, rješenjem v. d. direktorice Milene Petričević formirana je Komisija zasprovođenje postupka uništenja cigareta po zahtjevu privrednog društva koje se obratilo Upravi. Takođe, aktom od 7. aprila 2022. godine, pomenuto privredno društvo podnijelo je zahtjev za uništenje dodatne količine od 3.881 paketa cigareta, pa je rješenje o obrazovanju komisije dopunjeno u dijelu količine koju treba uništiti pod carinskim nadzorom. Shodno scenariju o uništenju, u kojem su precizno navedene uloge i zadaci svih članova komisije kao i satnica izvršenja radnji, koji je usaglašen i odobren 21. aprila 2022. godine, sproveden je postupak uništenja prve količine od 1.382 paketa cigareta u krugu fabrike DOO “MI RAI u Nikšiću, o čemu je uredno, nekoliko dana prije sprovođenja postupka uništenja, obaviještena Uprava policije i nadležni centri bezbjednosti: Bar, Podgorica i Nikšić, o čemu postoji i pisani tragu vidu dopisa koji je upućen Upravi policije. Patrole pomenutih centara bezbjednosti preuzele su pratnju vozila na relaciji Slobodna zona Bar krug fabrike DOO “MI RAI Nikšić, u skladu sa svojim ovlašćenjima koja se tiču pružanja asistencije službenicima UPC prilikom transporta, koji su u ovom slučaju takođe pratila vozila UP radi sprečavanj a eventualnih zloupotreba tokom prevoza zaplijenjenih cigareta”, naveli su iz Uprave prihoda i carina.

Dodaju da, kako je proces uništenja cigareta sproveden za količinu od 1.382 paketa, potrebno je bilo sprovesti postupak uništenja i za preostale količine cigareta od 3.881 paketa po već odobrenom zahtj evu i da je nakon dolaska Rada Miloševića na čelo Uprave prihoda i carina postupak uništenja nastavljen po zahtjevu istog privrednog društva od februara 2022. godine, a k”ako su određeni članovi komisije angažovani na proritetnim poslovima u vezi oduzimanja i izmještanja cigareta u Slobodnoj zoni Bar, rješenje o obrazovanju Komisije zasprovođenje postupka uništenja cigareta izmijenjeno je u dijelu sastava službenika.

Netačan je navod izvora Pobjede daje pomenutim rješenjem broj članova smanjen na četiri člana, koliko ih je inače i bilo po ustaljenoj praksi u prethodnim godinama, već komisiju čine pet članova (broj je povećan a ne smanjen) iz različitih organizacionih jedinica, a rotacija članova ima za cilj upravo što veću transparentnost rada i sprečavanje potencijalnih malverzacija tvrde iz Uprave prihoda i carina.

Pratnja policije

Dodaju daje proces uništenja po zahtjevu privrednog društva nastavljen 30. juna 2022. godine, kada je pod carinskim nadzorom uništeno 1.294 paketa cigareta i podsjećaju na stav međunarodnih partnera Crne Gore da zaplijenjene cigarete treba uništavati iz bezbjednosnih razloga.

Oni tvrde da su netačni navodi da Uprava policije nije bila obaviještena o aktivnostima Uprave prihoda i carina o uništenju cigareta.

-Istina je daje Uprava policije bila obaviještena o postupku uništenja cigareta kao i u prethodnom periodu i da su na osnovu tih informacija i dopisa koje je poslala UPC nadležni centri bezbjednosti Bar, Podgorica i Nikšić obezbijedili pratnju vozila na relaciji Slobodna zona Bar krug fabrike DOO “MI RAI Nikšić. Neistinita je, takođe, informacija koja je objavljena u Pobjedi da na poslata pitanja nije bilo odgovora iz UPC, jer je novinarka pitanja proslijedila u petak uveče, nekoliko sati nakon radnog vremena, i pri tom nije sačekala da dobije povratnu informaciju niti da telefonskim pozivom potvrdi da su pitanja stigla i traži eventualno urgenciju odgovaranja, s obzirom na to da se radi o vikendu i neradnim danima. Iz navedenog proizilazi da menadžment UPC nije ni mogao odgovoriti na pitanja Pobjede jer su nam ista bila predočena tek danas, kada je objavljen i tekst u Pobjedi, bez konsultacije sa UPC i našeg komentara kao organa koji je direktno nadležan zapostupanje u navedenom slučaju, što dovoljno govori o nivou neprofesionalizma od strane pomenute medijske kuće i malicioznoj namjeri da se diskredituje UPC i novi menadžment potpuno neutemeljenim i neprovjerenim tvrdnjama i omalovaže svi postignuti rezultati koje je Uprava postigla za jako kratko vrijeme otkako je na čelu direktor Rade Milošević naveli su u reagovanju. Iz Uprave prihoda i carina smatraju da su u ovom slučaju svjedočili klasičnom primjeru neprofesionalizma, kršenja novinarske etike i principa objektivnog, nepristrasnog, tačnog i izbalansiranog novinarstva, što priliči spinovanju ,,žute štampe a ne najstarijem dnevnom listu u Crnoj Gori.

“Ovim putem pozivamo uredništvo Pobjede da ubuduće poštuje etičke postulate profesije, tako što će prvo provjeriti sve navode svojih “kvaziizvora, kontaktirati i drugu stranu koja je u ovom slučaju i nadležni organ za postupanje, a ne “trčati pred rudu sa netačnim i neutemeljenim informacijama radi stvaranja lažne senzacije, jer na taj način samo urušavaju ugled i kredibilitet jedne od najstarijih medijskih kuća u Crnoj Gori. Takođe ih pozivamo da ako imaju neka saznanja o bilo kakvom kršenju zakona i propisa odmah obavijeste Upravu policije i nadležno tužilaštvo o svojim saznanjima. O svemu navedenom u saopštenju UPC postoje pisani tragovi, kako bi se otklonila svaka sumnja u navode koji su izneseni. Razumijemo trenutnu nervozu u određenim krugovima iz kojih se plasiraju u medije ovakve neistine i spinovi, i koji su interesno vezani za robu koja se uništava, ali ćemo i dalje nastaviti da uništavamo zaplijenjene cigarete u onim količinama za koje postoje zakonski uslovi”, zaključili su iz Uprave prihoda i carina.

Odgovor novinarke i novinara u sjutrašnjem broju.

Izvor: Pobjeda

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *