Zbog cijene goriva, troškovi To Montenegra porasli sedam miliona

Dodajte komentar

Dramatičan rast cijena goriva, usljed nestabilnih ekonomskih i geopolitičkih prilika ima značajan uticaj na poslovanje i finansijski rezultat kompanije. Prije pandemije, troškovi avio-goriva su do 30 odsto imali učešća u ukupnim troškovima avio-kompanije, što govori u kojoj mjeri to utiče na ukupan rezultat, poručili su iz To Montenegra.

“Da se cijena goriva zadržala na nivou od prošle godine ili npr. 2019. godine, procjenjuje se da bi ukupni troškovi kompanije bili manji za oko sedam miliona eura. I pored skoka cijene goriva za više od dva i po puta u odnosu na rani je godine, fokusirali smo se da Crnu Goru učinimo dostupnom za veliki broj regionalnih i inostranih turista i omogućimo bolju povezanost s velikim evropskim habovima. Ipak, pojedine evropske kompanije, kao što je Lufthansa, opred i jelile su se na drugačiji korak. Naime, povećale su cijenu karte ka pojedinim destinacijama do tri puta i više, kako bi smanjile potražnju za putovanjima, ne bi li na taj način racionalizovali operacije i troškove”, ističu iz nacionalne avio-kompanije.

Iz To Montenegra navode i da, prateći dešavanja na tržištu i u cilju što realnijeg planiranja, cijena goriva planirana budžetom za 2022. iznosi 1.38 eur po kilogramu, što je više nego duplo veći iznosu odnosu na prosječnu cijenu goriva u na nivou To Montenegrove mreže destinacija iz 2021. godine (0,67 eur/kg) ili u poređenju s 2019. god inom (0,66 eur/kg).

“Ovaj podatak najbolje govori o tome koliko će troškovi goriva, koji su bili zastupljeni i do 30 odsto u ukupnim troškovima, uticati i na krajnji rezultat, koji bi s prosječnom cijenom od prošle ili prethodnih godina bili neuporedivo bolji u odnosu na trenutne. Treba napomenuti da je cijena avio-gorivau okviru mreže destinacijauovoj godini dostigla nivo i od preko 1,45 eur/kg, a da je trenutno preko 1,25 eur/kg. Zbog konstantne fluktuacije cijena, konačnu ocjenuuticajacijenagorivau odnosu na plan, moći ćemo da damo tek na kraju godine, a za sada je procjena da je iznos od oko sedam miliona”, kažu iz kompanije.

Iz te kompanije ističu kako im je, da bi poslovali pozitivno, potrebna marketing strategija na nivou cijele države za promociju Crne Gore kao cjelogodišnje turističke destinacije.

“Uz marketing i promotivne aktivnosti, potrebni su bilateralni sporazumi sa emitivnim tržištima koji bi omogućili olakšano uvođene linija kao što je to sada slučaj sa EU. Za Crnu Goru je od velikog značaja svaka sinhronizovana i zajednička aktivnost države, ministarstava, turističkih organizacija, privrede, Er Montenegra, kako bi se u narednom periodu strateški radilo na produženju trajanja turističke sezone i razvoju novih tržišta”, navode iz To Montenegra.

Nacionalni avio-prevoznik navodi i da je Crnoj Gori neophodna razvijena infrastruktura, koju čine aerodromi kao ključni dio iste.

“Crna Gora ima dva aerodroma i jako izraženu sezonalnost. Dok većina kompanija ljeti želi da leti ka Tivtu, zimi iz Tivta pored Er Montenegra leti jedna kompanija. Evidentno je veliko interesovanjeuljetnjoj sezoni kada je i veća potražnja, ali zbog tehničkih ograničenja, aerodrom u Tivtu trenutno ne može da dodatno mijenja period obavljanja saobraćaja, dok samo otklanjanje tehničkih poteškoća zbog kompleksnosti, može trajati duži period. I druge avio-kompanije su pokazale interesovanje za produženje radnog vremena aerodroma u Podgorici, što bi za turističku destinaciju kao što je Crna Gora donijelo brojne benefite. Za Air Montenegro bi produženje radnog vremena u ljetnjem periodu, kada postoji veća potražnja, značilo i veći broj letova, veći broj putnika, dodatno širenje mreže, bolju iskorišćenost flote i nova radna mjesta radna mjesta. Treba imati u vidu i da je Air Montenegro u kategoriji manjih nacionalnih avio-kompanija, koja ima stacionirane avione na dva aerodroma tokom cijele godine, što izuzetno uvećava kompleksnost operacija, a što predstavlja rijedak primjer čak i kod značajno većih nacionalnih prevoznika zaključuju iz ove kompanije.

Lete ka 15 destinacija

Nacionalna avio-kompanija za godinu je skoro utrostručila broj destinacija s kojima povezuje Crnu Goru i sada spaja Crnu Goru sa 15 destinacija, računajući i redovne čarter linije, ističu iz kompanije.

Tako mrežu sada čine letovi ka Parizu, Nantu, Lionu, Cirihu, Frankfurtu, Kopenhagenu, Ljubljani, Beogradu, Pragu, Banja Luci, Istanbulu, Tel Avivu, Katovicama, Bratislavi, Jerevanu… Uskoro počinjemo i sa letovima ka Kairu. Pored brojnih izazova u avio-industriji u samoj realizaciji letova zbog nedostatka ljudstva i štrajkova na aerodromima u Evropi, kao i nedostatka bilateralnih sporazuma između Crne Gore i mnogih država, Air Montenegro je uspio da Crnu Goru poveže s regionom, Evropom, ali i udaljenijim destinacijama poručuju iz nacionalne avio kompanije.

Nacionalni prevoznik se mora oslanjati na pomoć države

Iz To Montenegra navode da je Crna Gora prepoznata kao avio-destinacija te da je uloga nacionalne avio-kompanije da našu zemlju poveže sa emitivnim tržištima, naročito tokom ljetnje sezone.

U odnosu na inostrane kompanije koje se vode striktno komercijalnim interesima, te saobraćaju samo kada postoji finansijska isplativost linija, nacionalna avio-kompanija i u nestabilnom i nepovoljnom ambijentu obezbjeđuje konekcijetokom cijele godine. U trenutnim okolnostima i kompleksnoj situaciji u avio-industriji u cijelom svijetu, svjedoci smo da se svi avio-prevoznici suočavaju sa istim problemima. Dok privatne kompanije imaju svoje modele poslovanja, nacionalni avio-prevozioci izazove u poslovanju rješavaju uz pomoć i podršku država ističu iz To Montenegro.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *