Hoće da grade turistički kompleks na ostrvu Sveti Marko

Dodajte komentar
Foto: tivat.travel

Tivatsko preduzeće ,,Ostvo Sveti Marko“ predalo je Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za građenje turističkog kompleksa na istoimenom ostrvu u Boki.

Izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik ove firme je Romans Moskvins, a osnivač preduzeće Stala Property Holdings Ltd.

– Na tom prostoru je predviđena gradnja hotelskog kompleksa sa pratećim sadržajima s tim što je Državnom studijom lokacije detaljno naveden sadržaj objekata. Ne raspolažem podatkom koliko je vrijedna investicija. Kompanija ,,Ostrvo Sveti Marko“ je u pregovorima sa strateškim partnerima o eventualnoj zajedničkoj saradnji na razvijanju ovog projekta – kazao je Pobjedi punomoćnik kompanije ,,Ostrvo Sveti Marko“ advokat Marko Hajduković.

Ovo je ostrvo prije 15-ak godina završilo u vlasništvu ruske grupacije ,,Metropol“, ali prema saznanjima Pobjede ta firma više ne stoji iza tivatske kompanije.

– Vlasnička struktura kompanije ,,Ostrvo Sveti Marko“ je vidljiva na sajtu Centralnog registra privrednih subjekata i nije došlo do promjene vlasnika kompanije, niti prodaje udjela ili samog ostrva – naveo je Hajduković.

Tivatska fima formirana je 2007. godine, kada je ostrvo koje je bilo najatraktivnija imovina turističke firme ,,Putnik“ iz Beograda, prešlo u ruke grupacije ,,Metropol“ iza koje je stajao ruski tajkun Mihail Slipenčuk. ,,Metropol“ je planirao da na ostrvu sagradi turistički kompleks vrijedan 400 miliona eura. Prema ranijem pisanju medija Slipenčuk je nakon nekoliko godina djelove imovine ,,Metropola“ razdijelio akcionarima, a ostrvo Sveti Marko zvanično došlo u posjed of šor kompanije Stala Property Holdings Ltd registrovane u Hong Kongu.

Tadašnje Ministarstvo uređenja prostora, na čijem je čelu bio Branimir Gvozdenović je 2009. usvojilo Državnu studiju lokacije (DSL) ,,Sektor 26 – Ostrvo Sveti Marko“. Predviđena je gradnja 80.000 kvadrata novih objekata i to hotela ranga najmanje pet zvjezdica kapaciteta 60 luksuznih soba i apartmana, 100 bungalova za prodaju na tržištu, pojedinačne veličine od 100 do 145 kvadrata, 74 velike luksuzne privatne vile površina od 345 do čak 945 kvadrata. DSL-om je bio predviđen i spa centar sa dva otvorena bazena na južnoj i sjevernoj strani ostrva sa barovima, restoranima i kafeima. Bilo je predviđeno i pristanište za prihvat i privremeni vez čamaca i jahti gostiju i povremenih posjetilaca, kao i gradnja trga na obali oko kojeg su planirani butici, restorani, kazino i noćni klub.

Kompanija godinama nije ništa radila na ostrvu za koje je prije dvije godine istekla DSL iz 2009. godine. To znači da će se vlasnik ostrva opet morati obratiti državnim organima ako želi da gradi na Svetom Marku, te da će se ponovno morati raditi nova prostorno-planska dokumentacija. Početkom 60-ih godina prošlog vijeka na ovom ostrvu je izgrađeno naturističko naselje koje je kasnije rekonstruisano, sa ukupnim kapacitetom od hiljadu kreveta bungalovima od trske polinezijskog tipa i bez značajnije gradnje drugih većih stalnih objekata od čvrstog materijala. Naselje je dugo radilo u aranžmanu ,,Putnika“ i poznatog francuskog turoperatora ,,Club Mediteranee“ koji je ovdje godinama dovodio isključivo visokoplatežnu stranu klijentelu. Gosti iz Francuske, Njemačke i ostalih zapadnoevropskih zemalja uživali su u specifičnoj turističkoj ponudi po sistemu ,,povratka prirodi“, a u ,,zlatnim 80-im“ ovaj objekat je ostvarivao 90 hiljada noćenja i prihod od pet miliona dolara godišnje i bio primjer održivog turizma maksimalno usklađenog sa prirodom. Ostrvo je napušteno izbijanjem rata u bivšoj SFRJ.

Malteški biznismen zainteresovan za kupovinu ostrva

Malteški biznismen i građevinski mogul Džozef Porteli (Joseph Portelli) je krajem prošlog mjeseca saopštio da razmišlja o kupovini ostrva Sveti Marko. Kazao je da ima „velike planove“ za njega, ali da ostrvo još nije kupio, jer razmatra sve mogućnosti. Porteli je za „Times of Malta“ rekao da je proteklih nekoliko sedmica posjetio to ostrvo kako bi „istražio mogućnosti“ za razvoj. – Da, išli smo da vidimo ostrvo i zanima me jer je neopisivo lijepo. Tamošnja vlada je već izradila razvojne planove, a vjerujem da bi ga naša vizija učinila još ljepšim – rekao je Porteli. Kazao je, ipak, da ostrvo još nije kupio, uprkos takvim medijskim navodima.

Izvor: Pobjeda

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *