Gutereš: Oporezovati ekstraprofit od gasa i nafte, bogate se na račun siromašnih

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je vlade da oporezuju ekstraprofit od nafte i gasa dok se svijet bori sa energetskom krizom koju je djelimično pokrenuo ruski rat u Ukrajini, javila je mreža CNBC.

„Nemoralno je da naftne i gasne kompanije ostvaruju rekordne profite od ove energetske krize na leđima najsiromašnijih ljudi i zajednica“, rekao je Gutereš u govoru pred međunarodnim forumom.

On je dodao da bi sredstva, koja iznose 100 milijardi dolara u prvom kvartalu ove godine, umjesto toga trebalo da se koriste za podršku ugroženim zajednicama.

„Ova groteskna pohlepa kažnjava najsiromašnije i najugroženije ljude dok uništava planetu kao naš jedini dom“, rekao je Gutereš, pozivajući vlade da se pozabave i rastućom klimatskom krizom.

On je takođe pozvao vlade da pojačaju i diversifikuju lance snabdijevanja za sirovine i tehnologije obnovljivih izvora energije, istovremeno eliminišući birokratsko ponašanje u vreme energetske tranzicije.

„Svaka zemlja je dio ove energetske krize“, rekao je Gutereš.

On je, kako se navodi u izvještaju mreže CNBC, ocijenio da su se posljedice rata koji je započeo Kremlj proširile dalje od nadolazeće energetske krize i da su takođe pogoršale globalnu nesigurnost hrane i dugove širom svijeta, ali posebno u zemljama u razvoju.

„Mnoge zemlje u razvoju koje se dave u dugovima, bez pristupa finansijama i koje se bore da se oporave od pandemije kovida-19 mogle bi da pređu ivicu“, upozorio je Gutereš.

„Već vidimo znake upozorenja talasa ekonomskih, društvenih i političkih preokreta koji neće ostaviti nijednu zemlju netaknutom“, upozorio je čelnik UN.

Gutereš je najavio da će Globalna grupa za odgovor na krize imati zadatak da koordinira globalna rešenja trostruke krize hrane, energije i finansija.

Izvor: Dan.co.me

Check Also

MF zadovoljno procjenama EBRD, ali očekuju rast od 4,7 odsto

Imajući u vidu dosadašnje rezultate, očekivane povoljne trendove u trećem kvartalu i ostatku godine, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published.