Davidović: Željezaru ću sam preuzeti, ako nam Vlada odobri sopstvene izvore energije

Prodaja kompanije “Neksan”, trenutna situacija u Željezari i njen potencijalni epilog, kao i druge ekonomske i političke teme bile su povod gostovanja biznismena Miodraga Dake Davidovića na RTNK.

Nedavno je Neksan dobio novog vlasnika, renomirani ruski brend Beluga, koji će donijete brojne benefite našem gradu ali i Crnoj Gori. Kako kaže Davidović, novi brend će izvoziti oko 500 miliona eura.

“Moramo da dovodimo nove svjetske kompanije. Moramo da obezbjedimo nova zapošljavanja. Ovo je naša šansa da zaustavimo propadanje, a biće i još kompanija koje ćemo dovesti u Crnu Goru”, poručio je Davidović.

On je podsjetio da je sve to obećao tokom izborne kampanje.

“Rekao sam da ću aktivirati Željezaru, Boksite, Institut za crnu metalurgiju i formirati građevinsku kompaniju u Nikšiću. Iako nijesam pobjedio na izborima, ja ću sve to sam napraviti sa pozicije vlasnika Neksana”, ističe Davidović.

Komentarišući određene kritike upućene od strane građanske inicijative “21. maj” u kojim se navodi da su transakcije i poslovi nikšićkog biznismena kontrovezni, Davidović ističe da je sve sprovedeno u skladu sa zakonom.

“Sav novac je došao iz Londona, i on ne može uništiti Crnu Goru. A ja sada pitam, da li iko ima petlju da preuzme Željezaru osim mene? Ako ima, srećno mu bilo. Niko za 20 mjeseci se nije javio. Dug u Željezari danas iznosi 55 miliona eura. Dugoročne i kratkoročne obaveze pokazuju da su akumulirani gubici 68 miliona eura. Prodali smo firmu i ponosni smo što će stotine porodica biti spašeno i što će biti uklonjeni sa socijale”, ističe Davidović.

Naglašava i da će sav novac zarađen od transakcije nakon prodaje Neksana biti kanalisan u Željezaru, ako bude prilike i ako se postigne dogovor sa Vladom Crne Gore.

Davidović poručuje “ako mi ne možemo sami da napravimo transakciju i uđemo u Željezaru, nećemo ni ući”.

“Sa Vladom ne želim nikakve odnose. Neću da bilo ko može da kaže da smo imali benefite od države i da smo imali pomoć države”, ističe Davidović.

Ipak ono što traži od države, a što, kako navodi, državu ništa ne košta, jeste pružanje mogućnosti za pravljenje sopstvenih izvora električne energije, mogućnost vodosnabdjevanja iz jezera Liverovići.

“Ukoliko ove stvari dogovorimo, ući ćemo u Željezaru”, ističe Davidović.

Kako kaže, danas u 14 sati imaće razgovore sa turskim vlasnicima Željezare, a do sjutra će se znati konačna sudbina Željezare. Davidović je još jednom ponovio da će dovesti nove investiture u grad pod Trebjesom, konretno fabriku vode i fabriku cigareta.

Izvor: TVNK

Check Also

Njemački državljani i firme uložili u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše novca od svih stranaca

Njemački državljani i firme uložili su prošle godine u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše …

Leave a Reply

Your email address will not be published.