Đurović: NTO treba restrukturirati, ne prate trendove u turizmu

Dodajte komentar

Posljednje dvije-tri godine donijele su nove, izazovne okolnosti za gotovo svakog stanovnika na planeti. Bolesti i ratovi produbljuju svjetsku ekonomsku krizu, testiraju demokratska i manje demokratska društva. Ipak, izvjesno je da društva, u kojima je izražen osjećaj zajedništva i gdje postoji šira koalicija političkih snaga u vremenu krize, imaju veću šansu za uspješan proces oporavka i stabilizacije. To su faktori od vitalnog značaja. U Crnoj Gori, nažalost, izborom nelegitimne, manjinske vlade, proces konsolidacije finansija i ekonomskog razvoja je grubo zaustavljen, u veoma osjetljivom trenutku, na štetu svih građana, a zauzvrat nije ponuđena nova vrijednost, izjavila je za “Dan” bivša državna sekretarka Ministarstva ekonomskog razvoja Ivana Đurović.

– Pomjeranjem fokusa sa ekonomije na dnevnopolitička prepucavanja, na teme od male ili nikakve važnosti za građane, a svođenjem javnih finansija na nivo pukog računovodstva, lišenih kvalitetnog modela upravljanja, došli smo u ekonomski izuzetno nepovoljnu situaciju, do te mjere da se govori o zaduživanju kod MMF-a, što bi morao biti krajnji izbor neke Vlade, trenutak kad se udari u zid. To je neprihvatljivo – poručila je Đurović.

”UPRAVO NEDOSTATAK FOKUSA I RADA, SVAKAKO, UZROKOVAO JE SEZONU ISPOD SVIH OČEKIVANJA. KADA SE TOME DODA OČIGLEDAN NEDOSTATAK STRUČNIH KAPACITETA I ŽELJE ZA OZBILJNIM PREGALAŠTVOM, JASNO JE ZAŠTO JE VLADA PODBACILA U SVIM SEGMENTIMA A NE SAMO U TURIZMU

Prema njenim riječima, turizmu je konzistentan i usaglašen rad svih institucija trenutno potrebniji čak i od implementacije razvojne strategije u turizmu, jer krizna vremena traže definisanje mjera, prije svega na kratak i srednji rok.

– Traže konsolidaciju, određivanje prioritetnih aktivnosti, sprovođenje plana. Naša zemlja, zbog svoje veličine, ima mogućnosti koje druge, veće turističke zemlje, nemaju. Crna Gora je uspjela da prošle godine bude najbrže rastuća turistička destinacija na svijetu i to su rezultati kakvi se očekuju od izvršne vlasti. Strateški pravac je određen odavno, ekološka država, bogatih, ali ograničenih prirodnih resursa, koji su ove godine ugroženiji nego ikad, pa tako imamo požare širom zemlje, cvjetanje divlje gradnje, veliki broj novih deponija i slično. Upravo nedostatak fokusa i rada, svakako, uzrokovao je sezonu ispod svih očekivanja. Kada se tome doda očigledan nedostatak stručnih kapaciteta i želje za ozbiljnim pregalaštvom, jasno je zašto je Vlada podbacila u svim segmentima, a ne samo u turizmu. To se nadoknađuje prekomjernim populizmom i obmanjivanjem, pa tako imamo otvaranje bulevara Danilovgrad – Podgorica koji nije potpuno završen, otvaranje autoputa koji nije potpuno završen, potpisivanje aneksa ugovora za izgradnju žičare Kotor – Lovćen, kako bi se prividno ozvaničio početak gradnje, uprkos činjenici da pripremni uslovi iz Ugovora nijesu ispunjeni na vrijeme itd… Kome je to potrebno i da li je to djelovanje kakvo građani očekuju od Vlade? Sigurno da ne – istakla je Đurović, koja je od aprila član odbora direktora Budvanske rivijere.

Predstavnici nove vlasti često pominju da je jedan od uzroka slabije posjete turista u ovoj godini, mada brojke pokazuju da je gotovo isti broj kao lani, drastično smanjen budžet Nacionalne turističke organizacije.

Đurović, međutim, tvrdi, da je odluka prethodne vlade po tom pitanju, odnosno smanjenje budžeta NTO, ispravna.

– Nacionalna turistička organizacija bila je predviđena za ozbiljno restrukturiranje, koje je na nivou koncepta bilo pripremljeno prošle godine. Legislativa Crne Gore odavno ne prati razvoj turizma, a NTO već godinama hoda suviše dobro utabanim stazama, dok se okolnosti i trendovi drastično mijenjaju. U promociji nije sve pitanje novca, već efekata ulaganja. NTO mora biti restrukturirana na način da je u potpunosti optimizovana, da turistička privreda samo ne sjedi u Skupštini NTO, već i da donosi odluke. Privatni sektor je već godinama nosilac promocije Crne Gore kao turističke destinacije i potrebno je da se takva okolnost prosto formalizuje, i da taj sektor dobije mjesto koje zaslužuje u NTO. Kada budemo imali dobar model i budemo u mogućnosti da mjerimo efekte ulaganja, a snage javnog i privatnog sektora budu u ovom dijelu snažno i sinhronizovano udružene, uz značajna ulaganja, sigurna sam da ćemo imati benefite kakve priželjkujemo. Dakle, ne mislim da je napravljena greška u budžetiranju kada je u pitanju NTO, ponavljam da su važni efekti ulaganja, a takođe je važno i da su prethodno dodijeljena sredstva potrošena. Tu se misli na prethodnu godinu, što u slučaju NTO nije bilo tako – istakla je Đurović.

Građani plaćaju vlast da radi u njihovom interesu

Građani, kaže Đurović, plaćaju izvršnu vlast da bi radila u njihovom najboljem interesu. Postoje okolnosti na koje ne možemo uticati, ali su prioritet uvijek stvari na koje možemo. Napominje kako “javnost interesuje upravo taj dio aktivnosti izvršne vlasti, ono što je urađeno, makar nekada i ne dalo željene rezultate”.

– Važno je pokazati da je učinjen napor. U situaciji kada imamo lošu turističku sezonu, lošu pripremljenost, političke potrese izazvane izborima odbora povjerenika u Budvi i Tivtu usred sezone, neodgovorne izjave članova Vlade koje odjekuju u regionu, da li mislite da se tako štite interesi građana i pokazuje rezultat učinjenog napora? Neodgovorno je dovesti zemlju u ovako tešku situaciju i još neodgovornije da se na isti način nastavlja dalje – kazala je Đurović odgovarajući na pitanje da li je i promjena vlasti jedan od uzroka lošije sezone u turizmu.

Nikad se ne smije prestati sa aktivnostima

Na pitanje da li Vlada može sada da uradi nešto i „spasi“ sezonu, kazala je da je ključno da se apsolutno ni u jednom trenutku ne prestaje sa aktivnostima koje mogu da ublaže ogromno nezadovoljstvo turističke privrede, građana i doprinesu većim prihodima od turizma.

– Mogućnosti su ogromne ali zahtjevaju značajne stručne kapacitete i funkcionalniju izvršnu vlast – zaključila je Đurović.

Izvor: Dan.co.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *