Nikad manje otkaza u Njemačkoj: Nedostaje radnika, zadržavanje kadra prioritet

Dodajte komentar

​Mnoge firme u Njemačkoj očajnički traže zaposlene, ali ih ne mogu pronaći.

Nakon korona krize mnoge firme u Njemačkoj sada se suočavaju s nedostatkom radnika.

Do nedostatka kadrova je došlo zbog činjenice da su neke kompanije tokom krize zapošljavale manje radnika. Neke su na to bile primorane, a neke su same odlučile otpustiti dio radnika.

Zbog toga danas u Njemačkoj, po riječima stručnjaka, nedostaje radnika u svim industrijama. Nedostatak radnika je vidan u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, ustanovama za njegu, medicinskim ordinacijama, a posebno u zračnim aerodromima.

Njemački mediji pišu kako je zabilježen i manji broj otkaza.

Tokom krize mnogi su poslodavci iskoristili skraćeno radno vrijeme i na taj su način izbjegli otkaze.

“Mnogi su takođe pokušali zadržati svoje ljude jer je nedostajalo kadrova”, rekao je stručnjak za istraživanje tržišta rada.

A zaposlenici su se suzdržali i od davanja otkaza zbog slabe perspektive na tržištu rada.

Prema Državnoj agenciji za zapošljavanje ljudi koji su tokom krize ostali bez posla potražili su posao u drugim sektorima.

Prema novoj studiji Instituta njemačke privrede, posebno su hoteli i restorani izgubili mnogo zaposlenika koji su se prebacili na maloprodaju, transport i logistiku.

Prema podacima Njemačkog zavoda za zapošljavanje, u ugostiteljstvu je u prvoj godini korone izgubljeno oko 47.000 radnih mjesta.

U vazdušnoj industriji zabilježeno je 13 odsto manje zaposlenika.

Normalizacija tržišta rada moguća je tek iduće godine.

“Sve industrije pogođene koronom sada imaju isti problem. Sve žele pokriti svoju nagomilanu potražnju u isto vrijeme i u kratkom roku”, rekao je stručnjak. Ali tržište rada sebi to ne može priuštiti tako brzo, prenosi Fenix.magazin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *