Uvoz veći za 48, a izvoz za 89 odsto

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih šest mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,99 milijardi eura, što je 54,4 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, novi su podaci Uprave za statistiku – Monstata.

Iz te institucije saopšteno je da je izvezena roba vrijedna 382,7 miliona eura, što je 89 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 48 odsto i iznosio je 1,6 milijardi eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 23,8 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 18,6 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva, u iznosu od 128,6 miliona eura, koje čine električna energija 118,4 miliona eura i ostalo. U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 329,8 miliona, koje čine drumska vozila 100,1 milion eura, električne mašine, aparati i uređaji 58,9 miliona i ostalo.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Švajcarska sa 90 miliona eura, Srbija sa 65,9 miliona i Bosna i Hercegovina 54 miliona eura.Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 268,1 milion eura Kina sa 145,8 miliona eura i Grčka sa 132,9 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Check Also

Povoljniji prevoz za građane upućene na liječenje van Crne Gore

Fond za zdravstveno osiguranje i nacionalna avio-kompanija Air Montenegro potpisali su Protokol o saradnji kojim …

Leave a Reply

Your email address will not be published.