Radnici Željezare dobili obećanja da će novac Toščeliku biti uplaćen do srijede

Predstavnici radnika nikšićke Željezare održali su sastanak u Vladi Crne Gore gdje su ih primili premijer Dritan Abazović, ministri Aleksandar Damjanović i Goran Đurović. Sastanku je prisustvovao i biznismen Miodrag Daka Davidović koji je zainteresovan za kupovinu fabrike.

Radnici su nakon sastanka novinarima kazali da su dobili uvjeravanja od strane premijera i ministara, kao i Davidovića da će u srijedu biti uplaćen novac turskom vlasniku Toščeliku.

“Vidimo rješenje, čekamo do srijede, ali vjerujemo da je ovo završeno. Sastanak je bio na najvišem mogućem nivou tako da se nadamo da je agonija završena”, rekao je predsjednik sindikata Željezare, Ivan Vujović.

Oni će nakon konsultacija sa ostalim radnicima Željezare odlučiti da li će prekinuti protest na krovu fabrike u Nikšiću koji su juče započeli. Vujović je zahvalio Abazoviću koji je i rano jutros došao u Nikšić. On ističe da nemaju sumnje da će dogovor biti ispoštovan.

“Davidović je rekao da je i što se njega tiče to završena priča i mi znamo jer smo sarađivali s njim da će tako biti”, rekao je Vujović.

Medijima su se u Vladi nakon sastanka obratili i Abazović i Davidović.

Željezara važna za Nikšić i Crnu Goru

Abazović je rekao da navijaju da se proizvodnja vrati i okrenu pozitivni ekonomski trendovi u Crnoj Gori.

“Ponovili smo i uspjeli da objasnimo da će gospodin Davidović u toku sedmice pred nama pokušati da izvrši obaveze prema turskoj firmi i otvori prozor za preuzimanje kompanije. Država posreduje sa dobrom namjerom iz razloga jer je Željezara od izuzetnog značaja, kao i njeni radnici.  Navijamo i da se investitori koji rade na dobar način pomognu. Biće potrebno vremena, biće par administrativnih peripetija. U svakom slučaju činimo sve što možemo u dinamici koja je brza, iako percepcija radnika nekad nije takva. Ali idemo ka rješenju”, rekao je Abazović.

Vlada, kako je rekao, želi da što prije vrati proizvodnju u Željezaru kako bi ona doprinosila razvoju Nikšića i Crne Gore.

Rizik veliki, ali spreman da uloži

Biznismen Miodrag Daka Davidović rekao je da njegova ideja nije da uđe u dil sa državom.

“Iz prostog razloga što naš narod to najčešće zloupotrebljava. Ja u tu priču ne želim da ulazim već da nađemo način da Željezara krene samostalno, sa mojim partnerima, narpijed. NA tome ćemo moći da računamo već od srijede. U ponedjeljak dolazi najveća firma na svijetu koja se bavi proizdvonjom alkohola i koja će investirati u Nikšić i zaposliti 200 radnika. To je za našu firmu ogroman pomak, ali i za Crnu Goru i Nikšić. Sve što napravimo u toj transakciji spremni smo da uložimo u Željezaru iako je rizik veliki”, rekao je Davidović.

Podsjećamo, radnici Željezare održali su juče zbor i nakon toga protest nastavili na krovu upravne zgrade, insistirajući da sa njima hitno razgovara premijer Dritan Abazović. Najavili su bili da će noć provesti na krovu.

Zatim se, kasno sinoć, Abazović oglasio na Telegram nalogu sa informacijom da je krenuo ka Nikšiću iz Rožaja gdje je govorio na manifestaciji Dani dijaspore – iseljenika 2022.

Na sastanku sa radnicima, Abazović je ponovio da su problemi u Željezari naslijeđeni i da treba raditi na tome da se poštuje dogovor koji je ranije postignut o statusu preduzeća i radnika. Dogovoreno je da današnjem sastanku prisustvuju i ministri finansija i ekonomskog razvoja, Aleksandar Damjanović i Goran Đurović.

Izvor: Pobjeda

Check Also

Erste banci uručen treći uzastopni certifikat Employer Partner

Erste Bank AD Podgorica (Erste banka) je treći put uzastopno nagrađena Employer Partner certifikatom potvrdivši …

Leave a Reply

Your email address will not be published.