Lavrov: Svaka zemlja ŠOS-a će samostalno odlučivati o dedolarizaciji

Dodajte komentar

Svaka država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) treba sama da donese odluku u vezi s odustajanjem od upotrebe dolara, ali ima dovoljno činjenica koje govore da je ta valuta nepouzdana, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Svaka zemlja-članica ŠOS-a treba sama da odluči koliko se udobno osjeća, oslanjajući se na dolar, s obzirom na apsolutnu nepouzdanost te valute sa stanovišta moguće zloupotrebe“, rekao je Lavrov nakon sjednice Savjeta ministara spoljnih poslova članica ŠOS-a.

On je istakao da je nakon sjednice Savjeta ministara dogovorena mapa puta za prelazak na povećanje upotrebe nacionalnih valuta u međusobnim transakcijama. Po riječima Lavrova, to ubedljivo govori o stavu zemalja ŠOS-a po pitanju dedolarizacije.

Ranije je Lavrov izjavio da će na predstojećem samitu lideri ŠOS-a razgovarati o načinima za intenziviranje trgovine u nacionalnim valutama.

Šangajska organizacija za saradnju je evroazijska politička, ekonomska i bezbjednosna organizacija osnovana 2001. godine u Šangaju od strane lidera Kine, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana. Izuzev Uzbekstana, sve ostale države su bile članice Šangajske petorke (osnovane 1996), a nakon prijema Uzbekistana 2001. organizacija je dobila sadašnje ime. Indija i Pakistan pridružili su se organizaciji 2017. godine. Na samitu ŠOS u Dušanbeu u septembru 2011. godine započeta je procedura prijema Irana u organizaciju i pružanja statusa partnera u dijalogu Egipta, Katara i Saudijske Arabije. Bjelorusija je ove godine podnijela zvaničan zahtjev za pristupanje ŠOS u svojstvu punopravnog člana.

Samit ŠOS održaće se u septembru 2022. godine u Samarkandu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *