FED

Federalne rezerve ponovo podigle kamatnu stopu

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), povećala je na sjednici u srijedu ključne kamatne stope za dodatnih 0,75 procentnih poena, drugi mjesec zaredom, u rasponu od 2,25 do 2,5 odsto.

Povećanje kamata za ukupno 1,5 odsto u dva mjeseca predstavlja najagresivnije zaoštravanje monetarne politike od 1990-ih godina.

Fed na taj način nastoji suzbiti inflaciju, koja se trenutno kreće na najvišim vrijednostima u više od 40 godina, iznad devet odsto.

Ulagače je ohrabrila izjava predsjednika Fed-a, Jeromea Powella, na konferenciji za medije da će dodatni potezi centralne banke zavisiti od budućih ekonomskih pokazatelja i da je za očekivati usporavanje tempa zaoštravanje monetarne politike.

„Nakon što je monetarna politika dodatno zaoštrena, u idućem periodu vjerovatno će biti prikladno usporiti taj tempo dok ne analiziramo ukupne učinke prilagođavanja naše politike na privredu i inflaciju”, kazao je Powell.

On je poručio da se rast ekonomije usporava, ali da ona nije u recesiji, na što, između ostalog, ukazuje snažno tržište rada.

Izvor: SEEbiz

Check Also

“Sezona za 42 % bolja nego 2021”

Direktorica Direktora za razvojne politike u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Aleksandra Gardašević Slavuljica je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.