Uskoro isplate za 554 bivša “Dakićevca”

Dodajte komentar

Sudija Privrednog suda Dragan Vučević donio je 20. jula dva rješenja za dvije grupe bivših radnika “Radoja Dakića” i njihovih nasljednika, kojim se odbijaju prigovori i potvrđuje odluka stečajnog upravnika od 24. marta ove godine o isplati novca ovim razlučnim povjeriocima.

U prvoj grupi je 218 bivših radnika i njihovih nasljednika kojima će biti isplaćen novac od dijela zemljišta bivše fabrike prodate za 4,88 miliona eura, a u drugoj grupi je 336 bivših radnika i njihovih nasljednika koji će novac dobiti od zemljišta prodatog za 4,95 miliona eura. Obje grupe zastupao je advokat Branislav Ćupić.

Povjerioci iz drugih grupa, kojima je ovim rješenjem odbijena žalba,imaju mogućnost žalbe Apelacionom sudu u roku od osam dana od prijema rješenja.

Iz obrazloženja rješenja se vidi da je stečajni upravnik Mladen Marković prodao zemljišta za ukupno 16,6 miliona eura. Takođe u toku je postupak prodaje još jedne velike parcele za koju postoji kupac. To bi značilo da bi uskoro mogli biti isplaćeni i preostali povjerioci.

Oko 1.800 radnika bivšeg giganta građevinskih mašina, i njihovih nasljednika,s obzirom da su u protekle dvije i po decenije mnogi preminuli, potražuje po oko 77 neisplaćenih zarada iz perioda prije 1997. godine. Prema ranijoj presudi Osnovnog suda u korist radnika, taj dug je sa kamatama prešao iznos od 60 miliona eura. Međutim, na zahtjev Poreske uprave stečaj u “Radoju Dakiću” je uveden u decembru 2016. godine, a u julu 2017. godine i bankrot bivše kompanije. Od tada se isplata duga radnicima vrši prema zakonu o stečaju.

U obrazloženju ovog rješenja, Privredni sud se poziva na pravni stav Građanskog odjeljenja Vrhovnog suda da se “kod izvršenja nad nepokretnostima radi naplate novčanog potraživanja red namirenja izvršnih povjerilaca utvrđuje po danu upisa rješenja o izvršenju ili založnog prava u katastar nepokretnosti”.

Sud ocjenjuje da su neosnovani navodi podnosilaca prigovora da su svoje založno pravo upisali prije povjerilaca koji se namiruju ovom odlukom i da imaju prioritet u namirenju razlučnih povjerilaca.

Sudija Vučević je naveo da podnosioci prigovora nisu dostavili nijedan dokaz koji bi ukazivao da su kao založni povjerioci upisali založno pravo na predmetnim nepokretnostima prije založnih povjerilaca koji se namiruju ovom odlukom stečajnog upravnika.

U konkretnom slučaju, podnosioci prigovora nisu dostavili nikakve dokaze, iz kojih bi se moglo utvrditi da pravo prioritetnog namirenja ne pripada razlučnim povjeriocima koji se namiruju osporenom odlukom. Nasuprot tome, iz dokaza i isprava koje se nalaze u spisima predmeta, proizilazi da je stečajni upravnik donio odluku zasnovanu na činjenicama i ispravama koje potvrđuju prioritet u namirenju konkretnih razlučnih povjerilaca, navedeno je u obrazloženju rješenja.

Prema podacima iz obrazloženja,grupa u kojoj je 336 radnika u dosadašnjem postupku se namirila u procentu od 32,8 odsto svojih ukupnih potraživanja, a sa isplatom iznosa od 4,95 miliona eura biće im isplaćen ukupan iznos potraživanja.

Grupa u kojoj se nalazi 218 radnika do sada je u postupku namirila 52,28 odsto svojih potraživanja, pa će sa novom isplatom od 4,88 miliona eura biti isplaćeni u procentu od 86,24 odsto svojih ukupnih potraživanja.

Bivši radnici “Radoja Dakića od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže izvršenje sudskih presuda.
Oko 1.800 radnika bivšeg giganta građevinskih mašina, i njihovih nasljednika, s obzirom da su u protekle dvije i po decenije mnogi preminuli, potražuje po oko 77 neisplaćenih zarada iz perioda prije 1997. godine. Prema ranijoj presudi Osnovnog suda u korist radnika, taj dug je sa kamatama prešao iznos od 60 miliona eura.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *