Telekom uspješno poslovao u prvoj polovini godine – više korisnika svih usluga, rast prihoda i operativne dobiti

Dodajte komentar

Za prvih šest mjeseci 2022. godine, Crnogorski Telekom je zabilježio rast broja korisnika svih servisa, kao i rast ukupnih prihoda i operativne dobiti, saopšteno je iz te kompanije nakon redovnog Konferencijskog poziva sa analitičarima i investitorima, održanog danas.

Crnogorski Telekom je tako na kraju drugog kvartala 2022. godine zadržao liderstvo u segmentu mobilnog postpejda, kao i prvo mjesto u mobilnom internetu. Na kraju juna ove godine, Telekom je imao aktivnih 273 hiljade postpejd kartica, što je 7% više u odnosu na isti period prethodne godine. Broj aktivnih pripejd kartica iznosio je 123 hiljade i bio veći za 2,6%, a broj korisnika mobilnog interneta porastao je za 10% i iznosio je 239 hiljada.

Kada je riječ o fiksnim servisima, broj korisnika na optici porastao je za 17% i iznosio je 31 hiljadu, dok je broj TurboDSL korisnika porastao za 7% u odnosu na isti period 2021. godine, i iznosio je 35 hiljada. Zabilježen je i rast broja korisnika TV usluga za 6%, dok je 3% više korisnika usluga širokopojasnog interneta.

Sa finansijske strane, rast prihoda od 3,7% u odnosu na uporedni period prošle godine uslovljen je boljim rezultatima i u dijelu maloprodajnih i veleprodajnih usluga. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje i nakon najma, u prvom kvartalu ove godine iznosila je 13,7 miliona, što predstavlja rast od 5%, dok je rast stope poreza na dobit imao značajan negativan efekat na neto dobit, kroz obračun poreske amortizacije, pa je neto dobit iznosila 0,3 miliona.

„Iza nas je uspješan kvartal koji je obilježilo nekoliko značajnih projekata“, kazao je Stjepan Udovičić, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma. „S jedne strane, priveli smo kraju modernizaciju mreže na 80 lokacija u Crnoj Gori, zahvaljujući kojem smo prosječnu brzinu u mreži povećali dva puta u odnosu na januar ove godine, što su korisnici i prepoznali sudeći po rastu korisničke baze, ali i po rezultatima mjerenja korisničkog zadovoljstva koje se odnosi na zadovoljstvo mobilnom mrežom. Uz to, u drugom kvartalu smo oborili rekord kada je riječ o brzinama – postigli smo gigabitne brzine u testnoj 5G mreži, dok smo nastavili širenje 5G mreže po cijeloj zemlji“, podsjeća on.

Telekom je u prethodnom periodu dobio i više međunarodnih priznanja.

„Prvo je ECXA – Evropska nagrada za izvrsnost u oblasti korisničkog iskustva, zlatna medalja koju je Telekom u veoma jakoj konkurenciji – u kojoj su i najveće evropske telekomunikacione kompanije – dobio u kategoriji za Najbolje korišćenje povratnih korisničkih informacija (Best Use of Customer Insights & Feedback).

Drugo priznanje zavrijedila je eTrust platforma Telekoma za usluge povjerenja – prvo i jedino potpuno digitalno rješenje za elektronski potpis, pečat, vremenski pečat i verifikaciju u Crnoj Gori – koja je osvojila CATA Award na takmičenju Deutsche Telekoma (DT), i to u konkurenciji 22 projekta iz cijele Deutsche Telekom Grupe“, ističe Udovičić.

Telekom je u junu započeo i pionirski projekat na domaćoj berzi – proces otkupa sopstvenih akcija, koji su iz kompanije najavili na ovogodišnjoj redovnoj Skupštini akcionara.

„Kako smo i najavili, prva faza otkupa sopstvenih akcija je završena do kraja juna, kada smo utrošili prvih 100 hiljada eura od planiranog jednog miliona. Ono što nam je posebno važno jeste da je projekat zaživio, budući da je osmišljen i realizovan kao rezultat partnerskog odnosa većinskih vlasnika i manjinskih akcionara, i da je već duže vrijeme bio na stolu kao tema međusobnih razgovora“, zaključuje Udovičić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *