Kako otići na odmor a da lične finansije ne trpe?

Bilo da vas čeka boravak u zemlji ili inostranstvu, brojite dane do aktivnog ili odmora u pravom smislu te riječi, vjerovatno je jedino što želite „isključivanje“ na nekoliko dana. To je dobro i važno za sve nas, a čak je i naučno dokazano da nas novi doživljaji i iskustva, pa čak i njihovo planiranje (a tu ubrajamo i planiranje odmora), usrećuju više od kupovine novih stvari.

Međutim, kako često sve što je lijepo kratko traje, pa tako i odmor, bitno je prije polaska pripremiti i plan koji se tiče ličnih finansija, odnosno potrošnje tokom odmora. Istina, jedan je život, ali baš zato vjerujemo da ne želite da se po povratku u realnost „hvatate za glavu“ jer ste se previše opustili. Da to ne bude slučaj, pobrinula se naša Sveznalica. Zato čitajte pažljivo. 🙂

Ako tek treba da isplanirate odmor…

Odredite ukupan budžet za odmor, jer će od toga zavisiti izbor destinacije. Zatim odlučite kojim prevoznim sredstvom ćete ići. Najisplativija opcija će u većini slučajeva zavisiti i od toga da li idete sami, sa društvom, voljenom osobom ili cijelom porodicom. Ako je izvodljivo, razmotrite opciju dijeljenja troškova, a uzmite u obzir i potencijalne dodatne troškove: doplate za kofer ako idete avionom, zeleni karton ukoliko vam je potreban za prelazak granice kada idete automobilom i sl.

Nakon toga na red dolazi smještaj, gdje opet treba napraviti računicu. Možda će se privatni smještaj činiti kao najisplativija opcija, ali raspitajte se kako se u mjestu u kom ćete boraviti kreću cijene hrane, pića, te ležaljki i suncobrana, ukoliko planirate da provedete odmor na plaži ili bazenu. Nije isključeno da će se nakon toga ispostaviti da je povoljnija opcija hotelski smještaj, naročito ako putuje cijela porodica.

Najisplativija opcija će u većini slučajeva zavisiti i od toga da li idete sami, sa društvom, voljenom osobom ili cijelom porodicom.

Uz to, ako odlazite u inostranstvo, raspitajte se o uslovima ulaska u državu i ne zaboravite putno zdravstveno osiguranje (besplatno za sve korisnike Erste kreditne kartice). Popišite i ostale troškove: što detaljnije – to bolje (ulaznice za muzeje i galerije, izleti, prevoz tokom boravka na destinaciji itd). Ono što vam ostaje kada od raspoloživog budžeta oduzmete sve troškove jesu sredstva dostupna za potrošnju tokom odmora. Najbolje je da taj iznos raspodijelite po danima.

Ako troškovi premašuju budžet…

I pored najveće ekonomičnosti, čini vam se da stvari neće ići tako glatko, ali odmora ne želite da se odreknete? U tom slučaju, tu je Ratka, kartica na rate Erste banke. Uz nju je moguće plaćati na rate na svim mjestima koja prihvataju kartice, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Možete plaćati odloženo i onlajn, ali i podizati gotovinu sa bankomata uz otplatu na rate.

Dobra stvar je što su novi korisnici ove kartice oslobođeni plaćanja mjesečne članarine za jul, avgust i septembar, a ako već znate za Ratku i koristite ovu karticu, plaćaćete niže naknade za trgovine na 5, 9, 12, 18 i 24 rate.

Dok ste na odmoru, poželjno je da pratite stanje na računu uz servise elektronskog bankarstva: prva tri mjeseca korišćenja su besplatna za sve novougovorene pakete.

Sada se definitivno možete opustiti, ali ne totalno: i dok ste na odmoru, poželjno je da pratite stanje na računu uz servise elektronskog bankarstva mBanking i/ili NetBanking, odnosno preko usluge Erste info.

Odmor samo što nije počeo…

Prije nego što konačno krenete, provjerite koliko je u mjestu u kojem boravite zastupljeno plaćanje karticama. Preporuka je i da pročitate nekoliko savjeta za bezbjedniju upotrebu kartica i da u telefon memorišete broj telefona +382 20 409 490, na koji nas možete pozvati u svakom trenutku ako dođe do krađe ili gubitka kartice.

Ako vam nošenje kartica predstavlja opterećenje, a uz to ste korisnik Apple uređaja, možete plaćati svojim pametnim telefonom ili satom. U slučaju da iscrpite sva sredstva, i to tokom boravka u inostranstvu, biće korisno i da znate kako vam neko može poslati novac. S obzirom na to da se ovo svakome može vrlo lako desiti, savjetujemo da sve redovne mjesečne obaveze izmirite prije polaska, jer sigurno ne želite još i o tome da razmišljate kad se vratite. 🙂

Ako želite da ostvarite dodatne uštede, Sveznalica preporučuje sljedeće:

 Iskoristite mogućnost onlajn rezervacije i/ili kupovine karata i ulaznica – uštedjećete vrijeme, često ćete ostvariti i popust, a moći ćete i saznati da li su određenim danima posjete besplatne,

● Posjetite veb-sajt turističke organizacije mjesta koje posjećujete – na ovaj način ćete saznati više o (besplatnim) manifestacijama koje se održavaju i atrakcijama koje vrijedi vidjeti,

 Obratite pažnju na besplatne ture – u većim gradovima one su česte, u ljetnjem periodu svakodnevne, a funkcionišu tako što na kraju ture koju vode lokalci plaćate onoliko koliko vi želite,

● Istražite najpovoljniju opciju prevoza na destinaciji – često su dostupne opcije kupovine karte za višednevno korišćenje javnog prevoza, uz koje određene znamenitosti možete posjetiti besplatno,

 Provjerite da li ste preuzeli oflajn mapu grada – na ovaj način nećete morati da trošite svoj internet, kao ni da se povezujete na javno dostupne Wi-Fi mreže, koje su često nesigurne.

Odmor će doći dok trepnete i zato vas nećemo više zadržavati. Nadamo se da ćete napuniti baterije i imati na umu da je, gdje god se nalazili, Erste Sveznalica uvijek blizu i vama na raspolaganju.

Izvor: Erste banka

Check Also

Dizel od utorka jeftiniji tri centa?

Po trenutnim projekcijama na berzi, kako saznaje Televizija Vijesti iz naftnih kompanija, dizel bi od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.