Robne zalihe u Hrvatskoj: Ključni visoki izdaci za njihovo čuvanje

U strateškim i tržišnim robnim zalihama posljednjeg dana prošle godine čuvale su se robe vrijedne 553 miliona kuna, što je u odnosu na godinu ranije više za 5,3 odsto, navodi se u Vladinu Izvještaju o robnima zalihama za 2021.
U strateškim zalihama, koje čine prehrambeni i neprehrambeni proizvodi čuvalo se 50.836 tona pšenice, 26.521 tona kukuruza, 912 tona ječma, 73 tone tjestenine, 40 tona pšenice.

Na policama je bilo i 475 tona svinjskog i 1.014 tona junećeg mesa, 405 tona mesnih i 219 tona ribljih konzervi, 14 tona mlijeka u prahu, 5830 tona šećera, 494 tone kuhinjske soli, 24 tone jaja u prahu.

Od neprehrambenih proizvoda, u zalihama je bilo 1.154 kontejnera, 1.629 šatora, 264 mobilne kućice, 9,7 miliona litara eurodiesela, 5,5 miliona litara eurosupera 95.

Najviše novca na cisterne za vodu

Radi popune Bilansa strateških zaliha, lani su nabavljene robe vrijedne 44,3 miliona kuna. Za nabavku brašna, kukuruza, tjestenine, sira u listićima, CSO paketa, džema, mesnog doručka, jaja u prahu, ribljih konzervi i riže utrošeno je 19,3 milijuna, a gotovo 25 miliona za nabavku deset neprehrambenih proizvoda. Najviše se, 21 milion kuna, utrošilo za nabavku 14 višenamjenskih autocistijerni za prevoz vode.

Popis roba u strateškim zalihama obavljen je na 236 lokacija, a poređenje sa stanjem u robnom knjigovodstvu pokazala je inventurni manjak od 8,5 miliona kuna i to mlijeka u prahu, šećera i vode za piće. Manjak prve dvije roba utvrđen je već kod popisa krajem 2017. godine. Firma je u postupku predstečajne nagodbe i manjak se rješava kroz tu proceduru. Manjak vode za piće nastao je zbog problema u pakovanju vode od pet litara, a namiren je u januaru ove godine, što je utvrđeno i kontrolom.

U 2021. godini nije bilo prodaje roba strateških robnih zaliha.

Žurna nabava bez javne nabave

I prošle godine je Hrvatska značajna sredstva utrošila u borbu s koronavirusom pri čemu je hitna nabava zaštitne i druge opreme i roba izuzeta od primjene Zakona o javnim nabavkama. Nabavljena roba isporučena je Direktoratu civilne zaštite, Klinici za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević” ili Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a ukupno je vrijedna 142,5 miliona kuna.

Za potrebe bolnica, trijaže i sličnih usluga, na korištenju su 182 kontejnera, a još 76 se koristilo za zbrinjavanje stanovništva u Zagrebu i opštini Marija Bistrica.

Za sanaciju posljedica potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku te Zagrebačku i Karlovačku županiju nabavljene su robe vrijedne 76 milijuna kuna, a uz to u Sisačko-moslavačku županiju ukupno je lani isporučena roba u vrijednosti 104 miliona kuna.

Manjak od 15,9 milijuna, visoki troškovi održavanja skladišta

Direktorat za robne zalihe prošlu godinu zaključilo je s manjkom od 15,9 miliona kuna, ali je zahvaljujući prethodnom razdoblju, u ovu godinu ušlo s viškom od 53 milijuna kuna.

Održavanje vlastitih skladišta Direktorat je lani stajalo 4,8 miliona kuna, što je 62 odsto više u odnosu na 2020. godinu. Stoga, naglasak u daljem poslovanju treba staviti na osiguranje sredstava za nabavku roba i na dalju modernizaciju vlastitog skladišnog prostora, navodi se u Izvještaju.

Check Also

Njemački državljani i firme uložili u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše novca od svih stranaca

Njemački državljani i firme uložili su prošle godine u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše …

Leave a Reply

Your email address will not be published.