Miljanić – Vuksanović: Investitori odustaju zbog korupcije

Dodajte komentar

Izrada Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, uloga privrednika u njenoj izradi i ostalim antikorupcijskim inicijativama 43. Vlade Crne Gore bile su teme sastanka ministra Zorana Miljanića sa predsjednicom odbora Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham Montenegro) Svetlanom Vuksanović, saopšteno je kabineta ministra bez portfelja.

Govoreći o barijerama u biznisu, Miljanić je naglasio da je korupcija jedna od najvećih prepreka za brojne investitore iz partnerskih država od kojih neki godinama uzalud pokušavaju da investiraju kapital.

– Korupcija je gorući problem Crne Gore i nadamo se da ćemo preko Strategije i formiranja Nacionalnog savjeta za borbu prtoiv korupcije uspjeti da dođemo do sistemskog odgovora u borbi protiv korupcije na svim nivoima – rekao je Miljanić.

Vuksanović, još jednom je izrazila zahvalnost ministru Miljaniću na učešću na Regionalnoj konferenciji o suzbijanju nelegalne trgovine, koju su zajednički organizovale AmCham Srbija i AmCham Montenegro u maju odnosno junu. Na Konferenciji su razmijenjene važne informacije u okviru analize stanja nelegalne trgovine u zemljama regiona, najboljim praksama u sprovođenju i koordinaciji nadzora nad sivom ekonomijom. Tom prilikom, istaknuto je da je borba protiv krijumčarenje robe, uključujući i duvanske proizvode, jedno od deset nacionalnih prioriteta Vlade Crne Gore, te da je suzbijanje nedozvoljene trgovine prepoznato i u nedavno usvojenom strateškom dokumentu – SOCTA (Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala), kojom su targetovane organizovane kriminalne grupe i prijetnje po nacionalnu bezbijednost.

Vuksanović je pohvalila učinjeni napredak u prethodnom periodu kada se radi o zaplijeni akcizne robe, i istakla da bi Crna Gora trebalo da prati savjete međunarodnih partnera, te najbolju međunarodnu praksu da se krijumčarena roba koja nema odgovarajuću kontrolu kvaliteta i ne ispunjava zdravstvene standarde uništi u skladu sa ratifikovanim Protokolom o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima.

Vuksanović je podržalastav ministra Miljanića da donošenje jasne regulative u oblasti suzbijanja korupcije koja je usklađena sa pravnom tekovinom EU, kao i njena dosljedna implementacija, predstavljaju preduslov za poželjan ambijent za privlačenje stranih investitora.

(Dan)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *