Buka tjera goste, traže oduzimanje dozvola

Dodajte komentar

Udruženje hotela Crne Gore (MHA) pozvalo je, kako su ih nazvali, “partijanere” da od danas strogo poštuju Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini, a opštine da sprovode dosljedno i neselektivno taj akt, stoji u dopisu ove asocijacije članovima Upravnog odbora dostavljenog na hitno glasanje.

“Udruženje hotela Crne Gore MHA dalo je rok svim opštinama u Crnoj Gori da najkasnije do sjutra uveče počnu primjenjivati Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini i da najstrožije sankcionišu njegove prekršioce kako zbog građana, tako i zbog turista koji borave u Crnoj Gori. Članovi MHA će od noćas obaviještavati svoju Asocijaciju o poštovanju ovog Zakona, a u slučaju da se Zakon bude nastavio kršiti kao do sada, obavještavaće MHA o pijedinačnim kršenjima, koja će sa svoje strane podnositi prijave nadležnim organima”, piše u jučerašnjem saopštenju.

Podvlači se da ako pomenuti ne postupe odmah po prijavama i Zakonu, MHA će obavijestiti Evropsku komisiju o sistemskom kršenju Zakona, kao i o nepoštovanju prvog kriterijuma za ulazak Crne Gore u EU, koji se odnosi na institucionalnu garanciju vladavine prava i ljudskih prava.

“Osim toga, MHA će podnositi objedinjene tužbe za nadoknadu štete i izgubljenu dobit za svaki dan prema svim opštinama u kojima buka i dalje bude bila problem”, piše u saopštenju koje potpisuje izvršni direktor Udruženja Boris Marđonović.

Posljednjih dana,hotelijeri posebno iz Budve i Ulcinja, žalili su da im buka odvlači goste iz hotela. Vlasnik Palate Venecija u Starom gradu u Ulcinju Gani Resulbegović kazao je da zbog buke i haosa na Pristanu, na Maloj plaži i objektima koji joj gravitiraju, ima sve manje gostiju i da oni odlaze na Veliku plažu uprkos višim cijenama. Vlasnici lokala i otvorenih šankova na Pristanu odgovrili su da to nije tačno već da oni imaju najbolju ponudu i provod u gradu što se, kako tvrde, može vidjeti i na društvenim mrežama gdje imaju više od milion posjetilaca.

Problem buke je eskalirao u protekle dvije sedmice, gosti napuštaju hotele, a Opština Budva ne želi da ga riješi, poručeno je sa jučerašnjeg, šestog po redu, sastanka predstavnika mjesnih zajednica Stari grad i Gospoština, ugostitelja, hotlijera, mještana…

Predsjednik Savjeta MZ Gospoština Ljubo Rađenović poručio je da je situacija izmakla kontroli i da je problem buke ponovo eskalirao, te pozvao Opštinu da napokon riješi problem i sprovede samo ono što zakon propisuje.

“Mi smo u špicu sezone, osjećamo da situacija izmiče kontroli i da se problem buke vraća na početak, kada su građani pokrenuli incijativu… Apelujemo na lokalnu samoupravu da se situacija uvede u zakonske okvire. Ako u narednih sedam dana ne dobijmo jasan čvrst odgovor od Opštine Budva idemo na druge instance. Naša inicijativa je jasna: da se prekomjerni nivo buke dovede u zakonske okvire, da se omogući dostojanstven život građana Budve, da turisti dobiju dostojanstvene i kvalitetne uslove za boravak. Ovdje nema politike, već je isključivo u pitanju ljubav prema ovom gradu, da budemo prava turistička destinacija”, kazao je Rađenović.

On je podsjetio da je već šesti put da se sastanak organizuje, ali da je postalo jasno da Opština više ne daje podršku, jer njenih predstavnika nema na protekla dva sastanka.

“Na drugom sastanku od predsjednika Opštine Marka Carevića smo dobili punu podršku i napravljen je jasan akcioni plan. Dogovor je da se svako prekoračenje zakonskog nivoa buke novčano sankcioniše prva dva puta, a treći put, ukoliko se ugostitelj ogluši o dogovor, da opštinski Sekretarijat za privredu ukine rješenje za rad. Prvih par sedmica imali smo značajan pomak, ali posljednje dvije sedmice situacija izmiče kontroli. Imamo direktne izjave načelnika Komunalne policije da nema resursa da situaciju drže pod kontrolom. Nažalost, moramo da konstatujemo da više nemamo podršku lokalne samouprave u borbi protiv buke”, kazao je Rađenović.

On je naglasio da sve četiri diskoteke na Slovenskoj obali već imaju po dvije kazne, što znači da se došlo do crvene linije te da je na potezu inspekcija.

“Očekujemo da opštinske službe sprovedu u djelo ono što je obećano, da im se jasno stavi do znanja da je sljedeći prekršaj oduzimanje dozvole. Još jedna je frapantna informacija, da u Budvi nijedan lokal nema dozvolu za izvođenje žive muzike. Po informacijama koje smo dobili od Sekretarijata za privredu podnijeto je 16 zahtjeva od ugostitelja, ali nijedna dozvola nije izdata”, kazao je Rađenović.

Njemački turista lomio recepciju

Direktor hotela “Aleksandar” u okviru TN “Slovenska plaža” Ranko Popović kazao je da je njihovo poslovanje direktno ugroženo od diskoteka koje se nalaze u neposrednoj blizini.

“Imamo nevjerovatne scene, gosti svakodnevno traže premještaj, ali nažalost i u sobama koje su u pozadini hotela količina buke je nepodnošljiva. U toku dana imamo po deset preseljenja iz jednog u drugi dio hotela. Imali smo prije nekoliko dana nemilu scenu, kada je gost iz Njemačke napao recepcionera, upravo zbog buke, lomio je na recepciji i uhvatio je recepcionera za kravatu, moralo je da reaguje obezbjeđenje.Svakodnevno zovem dežurnu službu, Komunalnu policiju i inspekciju, ali nema pomaka. Mi smo najugroženiji, ako se nešto hitno ne preduzme hotel možemo zatvoriti”, kazao je Popović.

Izvor: Vijesti

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *