Ko će biti na čelu Centralne banke nakon isteka mandata Radoju Žugiću?

Dodajte komentar

Guverneru Centralne banke (CBCG), Radoju Žugiću, sredinom oktobra ističe šestogodišnji mandat, a iz te monetarne institucije još nije upućen dopis predsjedniku države Milu Đukanoviću u kojem ga o tome objavještavaju, kako bi predložio novog kandidata.

”O isteku mandata guvernera, Savjet CBCG će predsjednika Crne Gore obavijestiti u zakonom predviđenom roku”, saopšteno je Vijestima iz vrhovne monetarne institucije.

Prema Zakonu o CBCG, Savjet obavještava predsjednika Crne Gore o isteku mandata guvernera najkasnije 60 dana prije. Guvernera imenuje Skupština na predlog predsjednika države, na period od šest godina, a može biti imenovan najviše dva puta uzastopno.

Skupština je 30. septembra 2016. godine na predlog tadašnjeg predsjednika države Filipa Vujanovića izabrala Žugića za guvernera, a njegovom prethodniku Milojici Dakiću mandat je zvanično istekao 14. oktobra te godine.

Povratak Žugića na mjesto koje je pokrivao od 14. oktobra 2010. godine do kraja 2012. kada je izabran za ministra finansija podržala su u septembru 2016. godine 42 poslanika.

Vujanović je, suprotno članu 51 Zakona o CBCG, predložio Žugića za guvernera, iako je on u tom trenutku bio član glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) i savjetnik Đukanovića koji je tada bio na poziciji premijera. Vujanović je tada tvrdio da je Žugić dva dana uoči imenovanja podnio ostavku na članstvo u DPS-u.

Žugić je prvi put u CBCG došao u oktobru 2010. godine nakon što je DPS s te pozicije uklonio Ljubišu Krgovića. Prethodno kao direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja stavio je potpis na pomoć od 44 miliona eura koju je Prva banka dobila od države. Tvrdio je da je to uradio kao predstavnik države. Ta pozajmica Prvoj banci zapamćena je po načinu vraćanja, kada se jedan isti milion vrtio 11 puta, preko Trezora čije ključeve je držao tadašnji ministar finansija Igor Lukšić.

Žugić je u CBCG ostao do kraja 2012. godine, nakon čega je obavljao funkciju ministra finansija do 2016. godine.

S pozicije ministra finansija povećao je opštu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) na 21 odsto, a u državu je ušao novac iz Abu Dabi fonda za razvoj, za pomoć crnogorskoj poljoprivredi, mimo računa državnog trezora, na posebni račun u Prvoj banci. Za vrijeme njegovg mandata data je državna garancija od 50 miliona USD za taj kredit, a cijeli slučaj ispituje Specijalno državno tužilaštvo.

Na Žugićev zahtjev Skupština je smijenila Irenu Radović s pozicije viceguvernerke u julu 2018. godine zbog čega je aktuelna dirketorka Investiciono-razvojnog fonda vodila sudski spor, koji je Osnovni sud presudio u njenu korist.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *