Učesnici samita G20 bez zajedničkog saopštenja: “Svjetska ekonomija ostala bez kormila”

Ministri finansija i guverneri banaka zemalja članica Grupe 20 razvijenih ekonomija istakli su da će pokušati da riješe globalne probleme snabdijevanja hranom i rastućim spoljnim dugovima, ali na dvodnevnom sastanku u Indoneziji nisu napravili bitne političke pomake.

Pomaci su izostali zbog podeljenih stavova u vezi sa sukobom u Ukrajini, pa je izostalo i zajedničko saopštenje.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da su različiti pogledi na sukob u Ukrajini spriječili učesnike da izdaju zajedničko zvanično saopštenje, ali da je grupa imala “snažan konsenzus” o tome da je neophodno pozabaviti se pogoršanom krizom u vezi sa snabdijevanjem hranom, prenio je Rojters.

“Ovo je izazovno vrijeme, jer je Rusija dio G20 i ne slaže se sa nama ostalima o tome kako okarakterisati rat”, navela je Jelen, ali je naglasila da neslaganje ne bi trebalo da spriječi napredak u rješavanju hitnih globalnih pitanja, prenosi britanska agencija.

Ministarka finansija Indonezije Šri Muljani Indravati saopštila je da su se članice usaglasile oko većine tema, ali ne i oko posebnih izjava o ratu u Ukrajini i to je opisala kao “najbolji rezultat” koji je grupa mogla da postigne na ovom sastanku.

Sastanku je virtuelno prisustvovao ruski ministar finansija Anton Siluanov, dok je njegov zamjenik prisustvovao lično.

Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko je na sjednici pozvao na uvođenje “strožih ciljanih sankcija” pojedincima koji podržavaju Putinov režim, navodi Rojters.

G20 će uspostaviti zajednički forum ministara finansija i poljoprivrede zemalja članica za rješavanje pitanja snabdijevanja hranom i poljoprivrednim đubrivom.

Sličan forum je uspostavljen za ministre finansija i zdravlja.

Kristalina Georgieva, direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, upozorila je da je više od 30 odsto zemalja u razvoju i nevjerovatnih 60 odsto zemalja sa niskim prihodima u dužničkoj krizi ili blizu nje.

“Situacija u vezi sa spoljnim dugovima zemalja se ubrzano pogoršava i trebalo bi osmisliti mehanizam za rješavanje duga koji dobro funkcioniše”, istakla je ona, prenosi Rojters.

Kevin Galager, koji je na čelu Centra za politiku globalnog razvoja na Univerzitetu u Bostonu, to što države članice nisu uspjele da se dogovore oko zajedničkog saopštenja vidi kao slabost nekada moćne ekonomske grupacije.

“Nalazimo se u trenutku kada je svjetska ekonomija ostala bez kormila. G20 je paralizovana Putinovim ratom”, ocijenio je Galager, prenosi Rojters.

Izvor: Nezavisne novine

Check Also

“AMB Tours” je trajekt “Prizna” kupio za 252.000 eura

Hrvatska državna brodarska kompanija “Jadrolinija” za “Vijesti” je zvanično saopštila da je 53 godine stari …

Leave a Reply

Your email address will not be published.