Ioniq 6: Prva Hyundaijeva električna limuzina

Hyundai je u priličnoj tišini razvijao svoj luksuzni električni sedan koji bi mogao predstavljati konkurenciji Tesli, Fordu i GM-u, a sada je Hyundai Motor Group službeno predstavio Ioniq 6, limuzinu koja s jednim punjenjem baterije ima domet od 610 km i sadrži naprednu pametnu platformu.

Ioniq 6 je razvijen na Hyundaijevoj e-GMP platformi te dolazi s električnom arhitekturom od 800 V koja omogućuje punjenje od 10 do 80 posto kapaciteta za samo 18 minuta, piše Vidi.

Biće dostupan sa standardnim paketom baterija od 55 kWh ili s opcijskim od 77,4 kWh, što je ekvivalentno onome što nude Kia EV6 i Polestar 2. U kombinaciji s minijaturnim koeficijentom otpora od 0,21 (koji je takođe jedan od najboljih na tržištu), očekuje se da će Ioniq 6 prijeći 610 km s jednim punjenjem. Kao i Ioniq 5, 6 takođe nudi V2L mogućnosti reverzibilnog punjenja, omogućujući mu punjenje vaše kuće, dodatne opreme, pa čak i drugih vozila.

Vozači će imati opciju između RWD i AWD (2 i 4 motora). AWD će proizvoditi 239 kW (320 KS) sa 605 Nm okretnog momenta i imati ubrzanje od nule do stotke za 5,1 sekunde. Model s malim baterijama RWD će biti dizajniran za maksimalnu učinkovitost i potrošnju energije ispod 14 kWh/100 km.

Vozači će moći u potpunosti prilagoditi svoje željeno iskustvo vožnje pomoću sistema za podešavanje performansi, od otpora upravljača i snage motora, do osjetljivosti papučice gasa i načina pogona.

Njegov interijer “inspiriran čaurom” izgrađen je, kako kažu, kao “udobno i personalizovano skrovište” u kojem ljudi “mogu drijemati, baviti se laganim kodiranjem ili kancelarijskim poslom, pa čak i voditi prenose uživo svojim bezbrojnim pratiocima na društvenim mrežama”, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Unutrašnjost ima 12-inčni infotainment ekran  osjetljiv na dodir i 12-inčni digitalni klaster, koji omogućuje mapiranje radijusa putovanja u stvarnom vremenu kako bi informisao vozača koliko daleko će moći preći s preostalim punjenjem. Apple CarPlay i Android Auto su standard, kao i Bluetooth višestruka povezivost, što znači da možete bežično povezati dva uređaja za reprodukciju putem Bose zvučnog sistema s 8 zvučnika.

Cijena za Ioniq 6 tek treba biti objavljena, iako je početak proizvodnje planiran za treće tromjesečje 2022.

Check Also

Memorandum CBCG i 16 istitucija: Zajednički razvijaju finansijsku edukaciju

Centralna banka Crne Gore (CBCG) inicirala je Memorandum o saradnji na implementaciji Programa razvoja finansijske …

Leave a Reply

Your email address will not be published.