Hrvatska zvanično u eurozoni

Vijeće za ekonomske i finansijske poslove EU (Ecofin) usvojilo je tri konačna pravna akta koja su potrebna kako bi Hrvatska mogla uvesti euro 1. januara 2023., a među njima je i odluka o stopi konverzije kune u euro po središnjem paritetu 1 euro = 7.53450 kuna.

Definitivni kurs je jednak onome po kojem je kuna prije dvije godine uključena u Evropski kursni mehanizam (ERM II).

Uz uredbu kojom je utvrđen definitivni kurs konverzije kune u euro, Ecofin je usvojio još dva pravna akta – odluku o prihvatanju eura u Hrvatskoj te dopunu uredbe u kojoj će se popisu 19 članica europodručja dodati Hrvatska kao 20. članica.

Ovim odlukama dovršen je postupak donošenja odluka u Vijeću i Hrvatska od 1. januara 2023. postaje 20. članica europodručja.

– Želio bih čestitati svom kolegi Zdravku Mariću i cijeloj Hrvatskoj na tome što su postali 20. zemlja koja se pridružila europodručju. Uvođenje eura nije trka, već odgovorna politička odluka. Hrvatska je uspješno ispunila sve potrebne privredne kriterije te će od 1. januara 2023. plaćati u eurima, izjavio je češki ministar finansija Zbynek Stanjura, koji predsjedava Ecofinom.

Bivši ministar finansija Zdravko Marić kazao je kako je ovo vrlo snažna, pozitivna poruka svim građanima Hrvatske.

Četiri mjeseca prije dolaska eura, početkom septembra u Hrvatskoj će početi obsvezno dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima. Obaveza dvojnog isticanja cijena trajaće cijelu sljedeću godinu, izvještava Index.

U prve dvije sedmice od ulaska u uvropodručje na snazi će biti dvojni opticaj, moći će se koristiti kune i euro.

Check Also

Polovni automobili postaju luksuz: Zbog visokih cijena i skupih kredita van domašaja većine kupaca

Visoke cijene i rastuće kamate izbacile su polovne automobile van domašaja sve većeg broja kupaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.