Njemački ugostitelji traže hitan uvoz radnika

Ugostiteljska industrija praktično se zatvorila tokom pandemije 2020. godine, a u 12 mjeseci od juna te godine više od 10 posto radne snage u industriji pronašlo je posao negdje drugo.

Najviše je otišlo trgovačkim lancima, poput Aldija i Lidla. Njemački ugostitelji sada traže od vlade da hitno olakša useljavanje kvalifikovanih radnika.

Pandemija i blokade teško su pogodile ugostiteljsku industriju i mnogi su bivši radnici pobjegli iz industrije u trgovinu i usluge, objavio je u ponedjeljak Njemački institut za ekonomska pitanja (IW), pozivajući se na vlastitu studiju. Naime, od 2020. godine ugostiteljstvo je napustilo 216.000 ljudi.

U trgovačkim lancima poput Aldija i Lidla zaposleno ih je oko 35.000, s početnom plaćom od najmanje 14 eura po satu. Još 27.000 prešlo je u transport i logistiku, često radeći usluge poput dostave, a otprilike isti broj našao je kancelarijski posao.

Pritom iz ugostiteljstva nisu otišli samo oni koji su radili u ugostiteljstvu: u 12 mjeseci od juna 2020. do juna 2021. zanimanje je promijenilo gotovo 60.000 stalno zaposlenih, odnosno 10,3 posto radne snage u djelatnosti.

“Ni u jednoj drugoj industriji pad nije tako dramatičan, ni u apsolutnim brojkama ni u smislu udjela”, navode autorke  studije Anika Jansen i Paula Risius.

Pozivima njemačkoj vladi da pojednostavi i ubrza useljavanje kvalifikovane radne snage sada se pridružilo i Bavarsko ugostiteljsko udruženje. Istovremeno, njemački ugostitelji posebno su zainteresovani  za radnike iz zemalja zapadnog Balkana.

Generalni direktor Dehoga Thomas Geppert upozorio je da bez bržeg izdavanja boravišnih dozvola iz zemalja izvan Evropske unije “neće biti pokriven manjak radnika unutar Njemačke”.

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.