Katastar provjerava 703 ruska državljanina

Dodajte komentar

Uprava za katastar i državnu imovinu, shodno od lukama o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera, dostavljenih od Ministarstva vanjskih poslova za ukupno 703 fizička (ruske državljane) i 53 pravna lica, postupila je saglasno svojim nadležnostima i sve područne jedinice obavijestila o obavezi sprovođenja tog akta, saopšteno je “Danu” iz tog državnog organa.

Objašnjavaju da to znači da se za toliko fizičkih i pravnih lica vrši kompletna provjera iuspostavljanje eventualno zabilježbi ili drugih radnji u okviru svojih nadležnosti.

“Nakon uvida u bazu pod ataka katastarskih evidencija, postupljeno je saglasno članu 4 Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama, konkretno iz domena nadležnosti Uprave za katastar i državnu imovinu koja se odnosi na upis ograničenja raspolaganja i sticanja sredstava i/ili druge imovine (zamrzavanje)”, navode izUprave, na čijem je čelu Koča Đurišić.

Dodaju da imajući u vidu internu komunikaci ju sa nad ležnim organima i nivo tajnosti podataka, identitet lica, njihov broj i vrstu nekretnina na kojima je uspostavljena navedena zabilježba nijesu u mogućnosti da dostave.

Podsjetimo da je konstatujući da je Crna Gora na liniji stoprocentne usaglašenosti sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić ranije saopštio je da je napravljen prvi korak u zamrzavanju imovine ruskih državljana koji su pod sankcijama.

“Za 44 nekretnine, Uprava za katastar i državnu imovinu donijela je odgovarajuća rješenja kojima je ograničeno raspolaganje imovinom u Crnoj Gori. Odnosi se na 34 ruska državljanina kojima su uvedene sankcije”, rekao je nedavno Adžić.

Vlada Crne Gore je 8. aprila formalno usvojila sankcije Rusiji zbog vojne intervencije na Ukrajinu. Sankcije prema Rusiji podrazumijevaju zamrzavanje imovine i ekonomskih resursa dijelu ruskih državljana i kompanija u Crnoj Gori i zabrana rada ruskim provladinim medijima. Prethodno je zatvoren vazdušni prostor Crne Gore za ruske avione, što je konkretno demonstrirano 5. juna, kada je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov onemogućen da posjeti Srbiju jer su Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska zatvorile svoj vazdušni prostor.

“Pozdravljamo potpuno usklađivanje Crne Gore sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mjere i njihovu praktičnu primjenu, što se pokazalo u zabrani preleta Lavrovljevog aviona”, naveo je ranije Peter Stano, portparol EU.

U Crnoj Gori skoro 9.000 Rusa

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), u Crnoj Gori je 7.649 državljana Ruske Federacije koji imaju privremeni boravak, a 1.072 državljanina Ruske Federacije borave na osnovu odobrenog stalnog boravka. Ruskinja Svjetlana K., koja godinama živi u Crnoj Gori, ranije je saopštila da je ogorčena odlukom o zamrzavanju imovine državljanima Rusije.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *