Adriatic 42 počinje koncesiju brodogradilišta u Bijeloj

Dodajte komentar

Kompanija Adriatic 42 sjutra počinje svoje koncesiono korištenje nekadašnjeg brodogradilišta u Bijeloj, a prema odobrenju koje joj je dala Vlada.

Kako je navedeno u zvaničnom dokumentu, ugovorom sa ovim koncesionarom predviđeno je da investicioni period počinje predajom Izvještaja eksperta kojim se potvrđuje da je područje dato na koncesju „očišćeno od istorijskog zagađenja“, te koncesionar počinje realizaciju investicionog plana.

Prvobitni ugovoreni datum završetka remedijacije – vađenja i otpremanja grita iz ovog dijela Bokokotorskog zaliva bio je 31. mart 2020. godine. Brojne okolnosti (od problema sa kompanijom koja je čistila navedeno područje, do koronavirusa) uticali su da je ovaj rok promijenjen na 31. decembar prošle, a zatim i na 31. decembar ove godine.

U Vladinoj informaciji se podsjeća da je Adriati 42 kao koncesionar ima obavezu da „adaptira, rekonstruiše, izgradi, opremi i iskorišćava brodogradilišnu luku na Koncesionom području u periodu od 30 godina, u skladu sa Biznis planom i lnvesticionim planom“. Takođe, definisano je da će nekadašnje brodogradilište graditi i opravljati brodove, te graditi, remontovati i održavanja jahte i megajahte. Ukupni planirani iznos koji će uložiti tokom prve tri godine je 20 miliona eura.

Razlog zbog kojeg su 6. jula Vladu informisali da počinju svoj koncesioni period, jeste da su, kako podsjećaju, prije ugovorom određenog datuma već počeli investicioni period kroz prvu fazu rekonstrukcije bivšeg brodogradilišta Bijela. Riječ je o rekonstrukcijama i adaptacijama postojećih objekata (proizvodna hala, skladište, trafo-stanica, kompresorska stanica i kantina), postojeće infrastrukture i marinskih objekata, zatim izgradnji gatova za travel lift, pristupne rampe za plutajući dok i platoa za smještaj jati na suvom, uređenje zelenih površina, montaži travel lift-a i plutajućeg doka.

„Adriatic 42 sve prethodno navedene aktivnosti sprovodi paralelno sa pribavljanjem neophodnih odobrenja i prateće dokumentacije, dok je početak koncesione djelatnosti planiran od 10. jula, budući da su radovi na Fazi 1, koji su neophodni za stavljanje brodogradilišta u operativnu upotrebu, uveliko u toku i do početka obavljanja koncesione djelatnosti sve neophodne dozvole i odobrenja će biti pribavljene“, navodi se u dopisu koncesionara Vladi.

Podsjećamo, iza koncesionara nekadašnje brodogradilišne luke stoji tivatski Porto Montenegro i renomirani brodograđevinski konzorcijum Drydocks World iz Dubaija. Kako su ranije najavili, kupovinom 180 metara dugog plutajućeg doka žele Bijelu da učine “destinacijom svjetske klase za usluge remonta, održavanja, popravke i servisiranja superjahti”.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *