Pet stvari koje možete odmah da uradite sa svojim novcem da biste se pripremili za recesiju

Dodajte komentar

Mnogi su zabrinuti zbog nadolazeće recesije i lako je razumjeti zašto. Rastuća inflacija, skok cijena, problemi u lancu snabdijevanja, nestabilnost na globalnom tržištu i nedostatak radne snage naveli su mnoge finansijske stručnjake da najave kako je još jedna recesija praktično iza ugla.

Finansijski planer Hanna Horvath piše u svom tekstu o ličnim finansijama za Insider da tačno vrijeme kada bi ekonomske prilike mogle da se pogoršaju nije lako predvidjeti, ali je dobra vijest da recesija još uvjek nije počela. Prema njenim riječima, to znači da je sada najbolje moguće vreme da pripremite svoj novac.

Evo njenih savjeta kako da budete korak ispred i da zaštitite svoje finansije od recesije.

Razmislite gdje možete da smanjite troškove

Mnoge stvari su nedavno postale skuplje – benzin, hrana, automobili, namještaj – što znači da je sada pravo vrijeme da ponovo razmotrite svoj budžet i identifikujete šta biste mogli da smanjite.

Kućni budžet je živi zapis koji se može revidirati i menjati kako se menjaju i vaše potrebe. Najlakše je odbaciti usluge ili kupovine bez kojih možete da živite – razmislite o večerama ili striming servisima – ali to ne znači da morate da izbacite sve stvari koje vam donose radost.

Odlučivanje o tome da li je nešto potreba ili želja nije uvjek crno-bijelo. Neke stvari mogu se pojedinim ljudima činiti nebitnim, kao što je članstvo u teretani, dok drugi ne mogu bez njih. Sve je u odmjeravanju balansa vaših trenutnih prioriteta i dugoročnih ciljeva.

Počnite da pravite svoje rezerve za “crne dane”, ako već niste

Recesija ili ne, trebalo bi da imate fond za hitne slučajeve. Ova ušteđevina vam pomaže da izbjegnete pozajmljivanje novca za pokrivanje nepredviđenih troškova kao što su popravke, medicinski tretmani ili gubitak posla.

Hitni slučajevi su upravo to – neočekivani. I mnogi ljudi su nespremni za njih. Na primjer, čak 25 odsto Amerikanaca kaže da uopšte nema takozvanu “hitnu štednju”.

Ako tek počinjete, preporuka je da formirate fond koji može da pokrije oko šest mjeseci troškova, a što uključuje iznose koje trošite na neophodne stvari kao što su stanarina, komunalije i namirnice. Ta cifra u početku može djelovati velika, ali mala izdvajanja tokom vremena mogu izgraditi potrebnu ušteđevinu.

Otplatite što prije dugove sa visokim kamatama

Posljednja stvar kojom želite da se bavite tokom recesije su dugovi sa visokim kamatama koji vas opterećuju. Dug po kreditnim karticama bi trebalo da bude prvi na spisku koji ćete izmiriti, posebno kada je vjerovatno da će centralne banke nastaviti da povećavaju svoje referentne kamate. Ove kamatne stope utiču na kratkoročno kreditiranje poput kreditnih kartica. Drugim riječima, kamata na vašoj kreditnoj kartici mogla bi da poraste još više, što bi dovelo do toga da platite stotine (ili hiljade) dinara.

Kada otplatite dugove, imaćete prostora u svom budžetu za druge stvari, kao što je povećanje fonda za hitne slučajeve ili nadoknađivanje rastućih potrošačkih cijena.

Razmislite o svojoj karijeri

Recesije tradicionalno idu ruku pod ruku sa rastom nezaposlenosti – što znači da je priprema vaše karijere za sljedeći stepenik od suštinskog značaja.

Sada je pravo vrijeme da se posvetite networkingu i nastavite da održavate veze sa ljudima koji rade u vašoj oblasti. Visoko obrazovanje obično podrazumijeva niže stope nezaposlenosti, pa ako ste razmišljali o povratku u školu ili dodatnim kursevima, sada je možda vrijeme za to. Sticanje novih vještina ili jačanje postojećih može vam donijeti prednost na budućem, strožem tržištu rada.

Preporuka je i da budete praktični u pogledu industrije koju birate. Nijedan posao nije potpuno zaštićen od recesije, ali su određene delatnosti sigurnije kada dođe do pada privrede.

Budite mirni i nastavite dalje

Recesija može biti emotivan i stresan period, posebno kada je riječ o investicijama. Posmatrati kako vaš portfolio pada u minus može biti zabrinjavajuće iskustvo, ali važno je izbjeći reakcije “na prvu loptu”.

Promjena vaše investicione strategije može vam naštetiti na duge staze – tržište često dugoročno raste i ponaša se na način koji možda ne očekujete. Primjer: nakon pada više od 30 odsto u martu 2020. godine, berza je doživjela potpuni oporavak, prenosi Biznis.rs.

Ako zaista želite da preduzmete nešto prije naredne recesije, preporuka je da jednostavno ponovo pregledate i izbalansirate neke od svojih investicija. Diverzifikovani portfolio može vam pomoći da smanjite gubitke za vrijeme nestabilnog tržišta. Zapamtite: ako već imate raznovrstan portfolio, dupliranje plana i fokusiranje na dugoročni period jedna je od najboljih stvari koje možete da uradite za svoj novac.

Nema sumnje da sama pomisao na recesiju može izazvati anksioznost. Ali planiranje unaprijed i preduzimanje pravih koraka da se pripremite mogu vam pomoći da bolje kontrolišete svoju situaciju i smanjite deo stresa, savjetuje Hanna Horvath.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *