EPCG: Dodatni popusti za štedljive

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je na današnjoj sjednici donio Odluku o utvrđivanju popusta za električnu energiju distributivnih kupaca za period od 1. jula do 30. septembra.

Navedenom odlukom se odobrava popust za domaćinstva, priključena na elektrodistributivni sistem, koje snabdijeva EPCG, a koja su bez duga za utrošenu električnu energiju na kraju obračunskog perioda.

“Odlukom su obuhvaćena: domaćinstva – članovi Zlatnog tima – sa mjesečnom potrošnjom ispod 500 KWh u visini od 13 odsto na vrijednost obračunate aktivne električne energije i mrežnih usluga i ostali redovni kupci – sa mjesečnom potrošnjom ispod 500 KWh u visini od pet odsto na vrijednost obračunate aktivne električne energije i mrežnih usluga”, saopšteno je iz EPCG-a.

Svrha ovakve politike popusta, objašnjavaju u EPCG-u, je podsticanje štednje. Pozvali građane da, polazeći od činjenice da se cio svijet nalazi u stanju energetske krize, racionalizuju potrošnju električne energije.

“EPCG, za sada, ne planira uvođenje restrikcija i povećanje cijene električne energije za domaćinstva, o čemu svjedoči i navedena odluka, s tim što nas na oprez navode kretanja na berzi, gdje cijene dostižu vrtoglavi rast, a postoji i rizik u pogledu mogućnosti da se jave nedostaci”, saopšteno je iz te kompanije.

Ukoliko bi na tržištu zaista došlo do nedostataka električne energije, u EPCG-u kažu da ne bi bili u mogućnosti da je kupe, bez obzira na cijenu.

“U takvoj situaciji, nedostatak električne energije bi, uz neracionalnu potrošnju, nužno vodio restrikcijama. Jasno je, dakle, da postojeću energetsku krizu, koja može potrajati godinama, možemo prevazići samo zajedno, aktivnim djelovanjem kompanija iz energetskog sektora, ulaganjem u nove izvore te štednjom električne energije, odnosno odgovornim ponašanjem svih potrošača”, zaključuje se u saopštenju.

Check Also

MMF: Olakšavanje uslova finansiranja sada je enigma za centralne banke

Uprkos pooštravanju monetarne politike, uslovi finansiranja su ublaženi širom svijeta, što predstavlja novi izazov za …

Leave a Reply

Your email address will not be published.