Abazović: Zapadni Balkan van EU atraktivan za takmičenja velikih sila

Dodajte komentar

Ruska agresija i rušenje međunarodnog poretka pokazuju važnost stabilnosti i evropske budućnosti regiona Zapadnog Balkana, istakao je predsjednik Vlade dr Dritan Abazović na 26. godišnjem vladinom okruglom stolu “Antiteze, transformacije i dostignuća u svijetu koji se mijenja” koji se održava u Atini u organizaciji medijske grupacije “Economist”.

Na panelu “Jugoistočna Evropa: Može li postojati stabilnost i prosperitet u regionu?”, govorilo se o regionalnim implikacijama ruske invazije na Ukrajinu, energetskoj krizi i pregovorima o pristupanju EU.

Abazović je naglasio da je pristupanje EU “najbolja moguća opcija u promociji stabilnosti, prosperiteta i sigurnosti” ne samo regiona, već i šire.

“Ključni faktor za stabilnost je jačanje transatlantske veze i bliža saradnja SAD i EU. Ključni spoljnopolitički cilj Crne Gore je da bude punopravna članica EU, baštineći dobrosusjedske odnose”, dodao je premijer.

Abazović je kazao da hipotetički ostavljen izvan EU, Zapadni Balkan postaje atraktivan za različita takmičenja velikih sila.

Osim Abazovića, na panelu su govorili predsjednik Vlade Kosova Aljbin Kurti, specijalni izaslanik UK za Zapadni Balkan Stjuart Pič, kao i bivši ministri vanjskih poslova Grčke Dora Bakojanis i Georg Katrougkalos.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *