Ibrahimović: Ne smijemo dozvoliti da neko kupi Port of Adria

Dodajte komentar

Vlada je zainteresovana da razmotri sve modele razvoja, pa i da, ukoliko se za to stvore realni preduslovi, vrati u državno vlasništvo dio Luke Bar kojim trenutno upravlja turski partner, saopštio je juče u parlamentu ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Luka Bar

Odgovarajući na pitanje Vladana Raičevića (PZP) kazao je da je Luka Bar izuzetno značajna za Crnu Goru.

– Nemam zvaničnu informaciju da vlasnik Port of Adrie želi da proda udio od 60 odsto u Luci, ali sam u nekim razgovorima došao do zaključka da, ipak, ima interesovanja. Ne smijemo dozvoliti da neko kupi taj dio, mi taj dragulj moramo da sačuvamo – poručio je Ibrahimović.

Rekao je da je važno da Crna Gora ispunjava obaveze iz Berlinskog procesa, jer će na taj način uspjeti da valorizuje potencijale Luke Bar i naglasio da se Crna Gora što prije mora vratiti na mapu transporta tovara. Raičević je, komentarišući odgovor Ibrahimovića, naveo da ima informaciju da su neke velike kompanije zainteresovane za kupovinu čitavog konzorcijuma.

– Imam informaciju da je Mediterranean Shipping Company dostavila ponudu Global Portsu, uz krajnji rok prodaje do 13. jula – rekao je Raičević i dodao da bi to mogao biti veliki problem za Crnu Goru.

Primorski portal je prenio da azijski mediji pišu da je Mediterranean Shipping Company (MSC) dala Londonskoj berzi ponudu za kupovinu turske kompanije Global Ports Holding, u okviru koje posluje i Port of Adria iz Bara.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je prošle sedmice da je Vlada zainteresovana da kupi Port of Adriu. Prema pisanju Splash – Asia Shipping Media (ASM) iz kompanije Global Ports, koja je u vlasništvu turskog biznismena Mehmeta Kutmana, potvrđeno je da su u toku razgovori sa MSC, a kao rok navodi se 13. jul. Među 26 svjetskih luka kojima upravlja Global Ports je i dio Luke Bar, Port of Adria, čiji je paket od 61 odsto kupila 2013. godine za osam miliona eura.

Zapošljavanje

Suzanu Pribilović (DPS) interesovalo je koliko je osoba od 1. aprila 2021. do 1. juna 2022. godine angažovano preko Agencije za posredovanje u državnim kompanijama i koliko je novca po tom osnovu isplaćeno agenciji. Ibrahimović je kazao da je od 21 preduzeća nad kojim vrši nadzor MKI samo 11 poslao odgovor u vezi novozaposlenih.

– To je još jedan dokaz neprofesionalnosti menadžmenta i neprofesionalnosti. Ovakvim načinom i odnosom prema resornom ministarstvu bez želje za saradnjom bojim se da će ova preduzeća produbiti krizu u svojem poslovanju – rekao je Ibrahimović.

Poručio je da neki direktori državnih preduzeća nijesu poslušali MKI u vezi prestanka zapošljavanja i da ovih dana potpisuju nove radne ugovore.

– Ne znam da li su svjesni odgovornosti prema preduzećima kojima rukovode, a samim tim prema budžetu i građanima – rekao je Ibrahimović.

Naveo je da su u traženom periodu samo Montenegro bonus i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) angažovali radnu snagu preko agencije za posredovanje.

– Montenegro bonus je angažovao pet osoba i imao troškove po tom osnovu 18 hiljada, a CGES 24 osobe sa troškovima od 273 hiljade – rekao je Ibrahimović.

Pribilović je konstatovala da tražene podatke nijesu dostavili EPCG, CEDIS, Luka Bar i Rudnik uglja.

Jovanka Laličić (DPS) pitala je da li je konzorcijum kompanija Eni i Novatek koji je vršio istražno bušenje u crnogorskom podmorju dostavio izvještaj o izvedenim radovima, je li im vraćena bankarska garancija i u kojoj je fazi realizacije projekta druga bušotina. Ibrahimović je saopštio da je rezultat bušenja negativan i da je konzorcijum pristupio zatvaranju bušotine.

– Imajući u vidu da su koncesionari izbušili bušotinu umanjenje bankarske garancije je u razmatranju – rekao je Ibrahimović, dodajući da je garancija 42,5 miliona eura.

Energetika

Na pitanje Branka Radulovića (PZP) što planira da uradi u sektoru energetike i kojom dinamikom, Ibrahimović je kazao da će biti vođena velika bitka na globalnom nivou za energiju, te da će to biti izazov i za veće države.

Istakao je da je Crna Gora u vrhu svijeta po hidropotencijalima, te da se ne smije zaboraviti ni solarni ni vjetropotencijal.

Dodao je da je na inicijativu njegovog ministarstva usvojena informacija o potrebi za formiranje međuresornog radnog tijela za analizu i praćenje sigurnosti snabdijevanja energija i energentima.

Radulović je saopštio da svaki neproduktivan rad Ministarstva košta Crnu Goru milijardu godišnje, te da svaki dobar potez može donijeti i na stotine miliona eura.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *