Hrvatska najpoželjnija evropska država za digitalne nomade

Dodajte komentar
Hrvatsko je postala digitalno nomadsko žarište. Još prije godinu to je konstatovao Jan de Jong, inicijator dobijanja dozvole za digitalne nomade te suosnivač i predsjednik udru\enja Digital Nomad Hrvatska. Sada je to i dodatno potvrdio objavom na društvenim mrežama.

Naime, sve više digitalnih nomada rado bira Hrvatsku kao svoju radnu destinaciju, što potvrđuje najnovija lsita sa stranice Nomadlist.com, prema kojoj je Hrvatska ponovno zauzela drugo mjesto na listi top 10 najatraktivnijih zemalja za te zaposlene.

Hrvatska je ujedno broj jedan zemlja u Evropi za digitalne nomade jer prvo mjesto zauzima Japan. Druga evropska zemlja na listi je Austrija, koja je na osmom mjestu.

De Jong je nedavno naveo da se digitalnim nomadima u Hrvatskoj sviđa sigurnost, životni stil, kvalitetna hrana, priroda, autentično iskustvo, povoljan smještaj za zapadne standarde te odlična internet povezanost.

“Moje su procjene, koje su kasnije i potvrđene, da digitalni nomad mjesečno troši najmanje 10.000 kuna na život u Hrvatskoj, što, ako računamo da ih u Hrvatsku mjesečno dođe oko 5.000, za hrvatsku ekonomiju znači 500 miliona kuna godišnje. Korist od toga imaju i hrvatske firme, ali i restorani, frizerski saloni, prodavci, turističke atrakcije, pa i poreska uprava, jer digitalni nomadi na sve što kupe plaćaju PDV. Kada firme ostvare veću zaradu, platiće više poreza na dobit. Hrvatska je zaista jedno od omiljenih odredišta digitalnih nomada. Na primjer, ovdje dolazi gotovo dvostruko više digitalnih nomada nego u Estoniju, zemlju koja je prva uvela takve vize”, istakao je nedavno De Jong.

Najviše zahtjeva iz SAD-a, Rusije i Ukrajine

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), od 1. januara prošle do 31. maja ove godine, primljeno je 766 zahtjeva državljana trećih zemalja, od čega je odobreno 315. Više od po 100 zahtjeva imali su državljani SAD-a, Rusije i Ukrajine.

Prema istraživanju koje je prošle godine sproveo upravo NomadList.com, samo 2021. godine u julu u Hrvatsku je ušlo 3.000 digitalnih nomada. Njih 1.200 došlo je u Zagreb, 1.200 u Split i 600 u Dubrovnik.

S obzirom na to da državljanima Evropske unije treba dozvola za boravak u Hrvatskoj, De Jong vjeruje da je digitalnih nomada u ovoj zemlji trenutno više nego što pokazuju statistike.

Izvor: Tportal

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *