Wall Street počeo sedmicu s blagim padom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi blago pali jer, s obzirom na visoku inflaciju i rast kamatnih stopa, nema previše razloga za nastavak snažnog rasta cijena dionica, kakav je zabilježen prošle sedmice.

Dow Jones oslabio je 62 boda ili 0,20 odsto, na 31.438 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,30 odsto, na 3.900 bodova, a Nasdaq indeks 0,72 odsto, na 11.524 boda.

Tokom trgovanja indeksi su se izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području, da bi kraj trgovanja dočekali u minusu, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Amazon, Microsoft i Alphabet.

Od 11 najvažnijih sektora, u njih osam cijene su dionica pale, dok je najviše porastao – za 2,8 odsto, energetski sektor, što je posljedica rasta cijena nafte.

Prošle sedmice berzanski indeksi podstakli su naznake usporavanja rasta ekonomije i popuštanja inflacije, što je izazvalo nadu da će američka centralna banka Fed biti manje agresivna u zaoštravanju monetarne politike. Ali, juče objavljeni podaci o narudžbama u proizvodnji i prodaji nekretina bili su bolji od očekivanja, što je u skladu s nedavnim porukama predsjednika Feda Džeroma Pauela da je ekonomija dovoljno snažna da izdrži povećanje kamata u cilju suzbijanja inflacije.

Uprkos snažnom rastu prošle sedmice, S&P 500 i ostali indeksi na putu su gubitaka u junu, ali i cijelom kvartalu. Ako se to potvrdi, bio bi to do drugi kvartal zaredom kako cijene dionica padaju, što nije zabilježeno od 2015. godine.

„Ove, a vjerovatno i iduće sedmice očekujem trgovanje bez jasnog smjera, jer ulagači čekaju da vide kako su kompanije poslovale u drugom tromjesečju“, kaže strateg u kompaniji CFRA Research Sam Stovall.

Do sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija ostalo je još samo nekoliko sedmica. Od 500 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, njih oko 130 objavilo je rezime trenutne poslovne situacije. Od toga ih je 45 bilo pozitivno, a 77 negativno.

Na većini evropskih berzi cijene dionica juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,69 odsto, na 7.258 bodova, a frankfurtski DAX 0,52 odsto, na 13.186 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,43 odsto, na 6.047 bodova.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *