Vlada krije odluku o peglanju minusa CEDIS-a

Akcionari Elektroprivrede (EPCG), odnosno nova Vlada, danas će donijeti odluku kako će raspodijeliti dobit državne kompanije od 45 miliona i da li će se knjižnim odobrenjem Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) i njihov minus u 2021. godini – a ujedno i dobit EPCG – umanjiti za 10 miliona eura.

“Dan je juče pokušao da sazna kako će na skupštini glasati predstavnica Vlade, sekretarka Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) Milena Žižić, ali u tome nijesmo uspjeli. Resornom MKI smo još prije 20 dana poslali pitanja kako će glasati o ove dvije tačke, ali ni nakon još nekoliko dodatnih upita nismo dobili odgovore. MKI, otkako je na njegovo čelo došao Ervin Ibrahimović (BS), ne voli da odgovara na pitanja. U vrijeme njegovog prethodnika Mladena Bojanića rijetko se dešavalo da ne dobijemo odgovore na postavljena pitanja.

Dobit EPCG lani je uplaćena u budžet, što je veoma vjerovatno da će se desiti i ove godine. Knjižno odobrenje ili “peglanje” minusa CEDIS-a aminovala je prethodna vlada na jednoj od elektronskih sjednica, a protiv čega je tada najoštrije bio SDP. S obzirom na to da je vrlo vjerovatno da za tu odluku nema saglasnosti od većine konstituenata nove Vlade, može se očekivati da se ne odobri knjižno odobrenje. Ali, ako smo što naučili u poslednje dvije godine, kad je politika u pitanju, to je da nas ništa ne može iznenaditi.

CEDIS je kćerka firma EPCG, dok je EPCG u skoro stopostotnom vlasništvu države.

Izvršni direktori EPCG i CEDIS-a, Nikola Rovčanin i Vladimir Čađenović, krajem marta su branili od lu ku da se odobri knjižno odobrenje i smanji minus CEDIS-a na račun EPCG. Protiv te odluke bio je tadašnji ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ali je Vlada uprkos mišljenju resornog ministarstva, odlučila da podrži EPCG i CEDIS. Rovčanin i Čađenović su kadrovi Demokrata, jedne od rijetkih partija koja nije trenutno u vlasti.

Osim dobiti i “peglanja minusa, akcionari će odlučivati i o usvajanju finansijskih iskaza za 2021. godinu, zatim o izvještaju revizora, izboru revizora, kao i o utvrđivanju politike naknada EPCG sa metodologijom obračuna varijabilne naknade licima sa posebnim dužnostima prema EPCG.

Čeka se potez SDP-a u vezi sa odborom direktora

Ono što će takođe biti interesantno su tačke o razrješenju i izboru članova borda direktora. Vlada je odlučila da razriješi pet od sedam sadašnjih članova borda, te da na njihove pozicije postavi nove članove. Predlog koji je Vlada usvojila za novi sastav borda je Milutin Đukanović (DF), Nenad Marković (SNP), Vladan Joković (DPS), Adis Balota (SDP), Tahir Đonbaljaj (AA), Martin Ćalasan (URA) i Emir Strujić (BS). Vlada je ovaj predlog usvojila uz tri izdvojena mišljenja. Trojici ministara je smetao izbor Đukanovića u bord. Njega je za člana borda predložio premijer Dritan Abazović.
SDP je najavio da će povući svog člana iz borda direktora, nakon što je Đukanović predložen od strane Vlade. “Dan” je u subotu pisao da bi Balota najvjerovatnije trebalo da podnese ostavku nakon što ga izaberu na skupštini akcionara. Odnosno, to bi uradio na konstitutivnoj sjednici odbora direktora EPCG. Nakon toga, bord bi bio u ostavci i Vlada bi za mjesec, do dva, morala da bira novi sastav borda. Đukanović je iz DF-a, partije koja nije u vlasti, a dobija pozicije po dubini u upravnim odborima preduzeća.

Izvor: Dan

Check Also

Kako se Evropa suočava s globalnom krizom hrane?

Stalan nadzor, ublažavanje propisa i nastavak uvoza žitarica – neke su od mjera kojima EU …

Leave a Reply

Your email address will not be published.