Trenutno stanje biznis ambijenta u Crnoj Gori ne ide u prilog otvaranju novih radnih mjesta i ukupnoj održivosti preduzeća

Trenutno stanje biznis ambijenta u Crnoj Gori ne ide u prilog otvaranju novih radnih mjesta i ukupnoj održivosti preduzeća, posebno malih i srednjih. Svako novo povećanje postojećih poreskih opterećanja i uvođenja novih nameta za poslodavce, dodatno bi ugrozilo efekte poslovanja najvećeg broja preduzeća, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predraga Mitrovića sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem.

Sastanak je bio prilika da se razgovara o mogućim rješenjima za probleme sa kojima se privrednici suočavaju.

“Veliki broj fiskalnih i parafiskalnih nameta, njihova nepredvidivost, te (ne)opravdanost postojanja pojednih od njih, kao i iznosi u kojima su utvrđeni, jedan je od osnovnih problema kojima je UPCG posvećena godinama unazad. Neophodno je konačno pristupiti ozbiljnoj analizi praktično svakog parafiskaliteta pojedinačno. Svako novo povećanje postojećih poreskih opterećanja i uvođenja novih nameta za poslodavce, posebno u vremenu krize, dodatno bi ugrozilo efekte poslovanja najvećeg broja preduzeća”, naglašavaju u saopštenju UPCG.

Kako dodaju, sagovornici su saglasni da nelegalno i neregistrovano obavljanje privredne aktivnosti, i dalje predstavlja jedan od značajnijih problema razvoja realnog sektora, zbog nelojalne konkurencije i prelivanja fiskalnog opterećenja na formalni sektor.

“Neplaćanje poreskih obaveza, nesmetan rad i “nevidljivost” za inspekcijske organe subjekata koji posluju neregistrovani, šalje sliku prećutne saglasnosti državnih organa na takvo poslovanje i budi veliko i opravdano nezadovoljstvo urednih poreskih obaveznika, što se mora što hitnije mijenjati. U tom smislu zaključak je da se moraju intenzivirati aktivnosti svih nadležnih organa u cilju preduzimanja normativnih, procesnih i konkretnih aktivnosti svih nadležnih organa na svođenje sive ekonomije na najmanju moguću mjeru”, navode u saopštenju.

Sve navedeno, kako ističu, utiče na konkurentnost crnogorske privrede, kako na unutrašnjem tržištu, a naročito ne doprinosi tome da naša privreda spremno dočeka realizaciju procesa međunarodnih integracija kojima težimo.

Na sastanku je razgovarano i o modalitetima i intenziviranju saradnje, te je akcenat stavljen na zajedničkom djelovanju, koje mora ići u pravcu unapređenja poslovnog ambijenta i smanjenja biznis barijera. Obostrano je zaključeno da je potreban otvoren, širok i konstruktivni dijalog, koji će ići u korist održivosti preduzeća i očuvanja radnih mjesta.

Sastanku održanom u prostorijama UPCG prisustvovali su i potpredsjednici UPCG Slobodan Mikavica i Slaviša Šćekić i generalna sekretarka Suzana Radulović.

Check Also

Svjetske berze u zelenom, sve što slijedi zavisi od trenda inflacije

Na globalnim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle zahvaljujući nadi investitora da će uskoro …

Leave a Reply

Your email address will not be published.