G7 obećavaju 600 milijardi dolara za zemlje u razvoju

Dodajte komentar
G7 summit or meeting concept. Row from flags of members of G7 group of seven and list of countries, 3d illustration

Lideri sedam zemalja članica G7 obećali su danas na samitu u gradu Elmau u bavarskim Alpima da će u narednih pet godina prikupiti 600 milijardi dolara privatnih i javnih sredstava za finansiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju, u namjeri da se parira kineskom projektu Pojas i put vrijednom više hiljada milijardi dolara.

Američki predsjednik Džo Bajden i drugi lideri G7 ovom odlukom su ponovo pokrenuli nedavno preimenovani projekat Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i investicije, prenosi Rojters.

Bajden je rekao da će SAD tokom pet godina mobilisati 200 milijardi dolara federalnih fondova i privatnih investicija za podršku projektima u zemljama sa niskim i srednjim prihodima kako bi se pružila pomoć u borbi protiv klimatskih promjena, kako bi se unapredilo javno zdravstvo na globalnom nivou, ojačali rodna ravnopravnosti i digitalne infrastrukture.

“Želim da budem jasan. Ovo nije pomoć ili dobrotvorna akcija. To je investicija koja će svima donijeti korist”, rekao je Bajden i dodao da će to omogućiti da se vide konkretne prednosti partnerstva sa razvijenim demokratijama.

Bajden je rekao da bi dodatne stotine milijardi dolara mogle doći i od multilateralnih razvojnih banaka, razvojnih finansijskih institucija, državnih fondova i drugih.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na današnjem skupu je najavila da će Evropa tokom istog perioda mobilisati 300 milijardi eura za održivu alternativu kineskom projektu Pojas i put, koju je predsjednik Si Đinping pokrenuo 2013. godine.

Kineska investiciona šema uključuje razvojne programe u više od 100 zemalja sa ciljem stvaranja moderne verzije drevnog trgovačkog Puta svile od Azije do Evrope.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *