Abazović: Tužilaštvo da bude profesionalno u kontroli poslovanja državnih preduzeća

Dodajte komentar

Kada govorimo o neracionalnom zapošljavanju u javnim preduzećima, ono nije počelo smjenom bivše tridesetogodišnje vlasti, već se deceniju unazad sprovodilo u gotovo svakoj državnoj kompaniji.

To je kazao premijer Dritan Abazović odgovarajući na pitanje šefa poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Danijela Živkovića povodom drastičnog povećanja broja zaposlenih u prethodne dvije godine u preduzećima koja se nalaze u većinskom vlasništvu države.

“Da li ćete pozvati tužilaštvo da preispita rad izvršnih direktora i odbora direktora ovih kompanija, koji su od finansijski stabilnih preduzeća pretvorena u gubitaše”, navodi se u pitanju Živkovića.

Kako je kazao Živković, zaposleno je preko 900 osoba u državnim preduzećima, a nije došlo do povećanja obima posla.  U Rudniku uglja se prima novih 400 zaposlenih, dnevno između 40 i 50 ljudi na neodređeno vrijeme. Slična situacija je i u CEDIS-u.

Premijer je odgovorio kratko, jer je, kako je kazao, to jedini način i podsjetio da je Vlada na ranijim sjednicama govorila otvoreno o tim zapošljavanjima.

“Smatram da su se ove teme trebalo pokretati i ranije, onda se danas možda ne bismo morali suočavati sa tolikim posljedicama neracionalnog zapošljavanja. Ipak, to ne abolira aktuelni menadžment pojedinih državnih preduzeća koji su od uspješnih i jakih kompanija napravili partijske filijale. Novi menadžment imaće zadatak da preispita poslovanje prethodnog rukovodstva i uspostavi sistem odgovornosti i profesionalizma. Informisan sam da neke od institucija već preduzimaju određene aktivnosti na otkrivanju zloupotreba u doskorašnjem funkcionisanju. Sve neregularnosti iz prethodnog perioda, bilo onog prije 2020. godine, pa do dana danas, pozivam da se otkriju i objelodane, a Tužilaštvo da u svakom slučaju postupa profesionalno i nepristrasno. Definitivno, Crna Gora mora prekinuti sa lošom praksom i stati u odbranu državnih interesa”, poručio je Abazović.

Apelovao je da svi rukovodioci kada nađu neke nepravilnosti, a ne žele oni da to procesuiraju, obavijeste Vladu, a Vlada će nadležne institucije.

“Efikasnost do sada nije bila nešto velika, i apelujem na sve da se prema državnoj kasi odnose bolje nego prema kućnom budžetu”, kazao je Abazović.

Što se tiče Rudnika, kako je dodao, proširio je svoju djelatnost pa otuda i više radnika, ali ne treba zaboraviti da je taj Rudnik prije pet-šest godina imao 14 miliona duga i bio drugi na listi poreskih dužnika.

“Sada je situacija drugačija, nije perfektna, ali je značajno drugačija”, naglasio je Abazović.

Abazović je kazao da dobija tačne podatke, i da bi mogao da iznosi podatke i za neka preduzeća prije deset godina koja ne bi bila mnogo drugačija.

“Mi smo počeli da uvodimo red, daću vam primjer Plantaža. Svako zaslužuje bolji menadžment i mora biti racionalno zapošljavanje i ako je neko nešto uradio nezakonito mora da odgovara”, poručio je on.

Živković je poručio da se obrati pažnja na ekološku rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja i na cijenu peleta. To nije riješeno i treba razmišljati o zabrani izvoza. Napomenuo je da je važno koga imenujemo na čelu preduzeća, treba otvarati nove pogone i tu otvarati nova radna mjesta.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *